Skupština Košarkaškog saveza Srbije donijela je odluku da se Srbija kanduje za organizaciju jednog kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2016. godine.

Srpski košarkaši su mjesto u kvalifikacijama izborili zahvaljujući plasmanu na tek završenom Evropskom prvenstvu, na kojem su zauzeli četvrto mjesto.

Posljednjih dana pominjalo se da je za organizaciju kvalifikacionog turnira potrebno 1,75 miliona evra, a zna se da će ih biti tri. Želja Svjetske košarkaške federacije je da oni budu održani na tri različita kontinenta.

Kvalifikacije za olimpijski turnir u Rio de Žaneiru će se igrati od 5. do 11. jula, a na njima će učestvovati 18 timova. Za sada poznati učesnici kvalifikacija su Srbija, Francuska, Grčka, Italija, Češka, Kanada, Novi Zeland, Tunis, Angola, Senegal, Meksiko i Portoriko. Za dvije nedjelje tom spisku će se priključiti još tri azijske reprezentacije, a potom i organizatori kvalifikacija.

U slučaju da neka od zemalja koja već ima mjesto u kvalifikacijama dobije organizaciju turnira, u kvalifikacijama će igrati prva slijedeća ekipa koja nije obezbjedila plasman sa tog kontinenta.

Kandidovaćemo se za jedan od kvalifikacionih turnira. To je naša konačna odluka. Kako saznajemo, pored nas, kandidature će podneti, Rusija, Turska, Italija, Grčka i Nemačka. Neke od od ovih federacija najpre treba da dobiju vajld kard da bi njihova kandidatura bila validna. Odlučili smo se za ovaj korak zahvaljujući velikoj podršci Vlade Srbije. Da biste bili domaćin turnira potrebno je da se uplati dva miliona evra. Poznato je da je prilikom određivanja domaćinstva od strane FIBA često važniji finansijski nego sportski kriterijumi. Vidićemo kako će biti ovoga puta„, rekao je predsjednik Košarkaškog saveza SrbijeDragan Đilas.

Direktan plasman na Olimpijske igre za sada su izborili Brazil, Sjedinjene Države, Australija, Nigerija, Venecuela, Argentina, Španija i Litvanija. Jedno mjesto će popuniti šampion Azije, koji će biti poznat početkom oktobra, a preostala tri idu kvalifikantima.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) će u novembru saopštiti gdje će biti turniri i kako će reprezentacije biti raspoređene.

Srpski košarkaši nisu učestvovali na Olimpijskim igrama od Atine 2004. godine, a posljdnju medalju osvojili su u Atlanti 1996, kada su bili srebrni. Najbolji rezultat ostvarili su 1980. godine u Moskvi, kada je osvojeno jedino olimpijsko zlato na ovim prostorima, za sada.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru biće održane od 5. do 21. avgusta naredne godine.

Ostavi poruku