Treća rafting regata, duga 505 kilometara, krenula je juče rijekom Vrbas, a iz Banjaluke prema Beogradu otplovilo je osam čamaca.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je svečano otvorio regatu, kazao je da ona ima sportsku, ekološku, turističku, ali i političku dimenziju. Dodao je da su učesnici regate sportski radnici banjalučkih klubova na vodi, te podsjetio na njihov angažman i pomoć stanovništvu u prošlogodišnjim poplavama.

– Dio regate će voziti i pripadnici Oružanih snaga BiH, Specijalne policije MUP-a RS, te pripadnici SIPA – naveo je Gavranović.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović istakla je da je najvažnija poruka regate čuvanje životne sredine i vodotokova, kojima je RS bogata.

Predsjednik Rafting kluba „Kanjon“ Aleksandar Pastir kaže da za njih regata predstavlja veliki izazov.

– Ovo je više ispitivanje mentalnih, nego fizičkih mogućnosti, jer ćemo veslati oko 12 časova dnevno i prelaziti dionice duge do šezdeset kilometara – rekao je Pastir.

Prelazak granice sa Srbijom očekuje se 2. oktobra, gdje će se veslačima iz RS pridružiti rafteri iz Srbije, a dolazak učesnika u Beograd planiran je za 8. oktobar.

Ostavi poruku