Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Hrvatske izveli su juče zajedničku akciju „Art“ u kojoj su uhapsili 11 osoba iz ove dvije države zbog sumnje da su falsifikovale lična dokumenta, diplome i policijske značke. I policija Srbije uhapsila je jedno lice koje se povezuje sa pomenutom grupom.

Kako nezvanično saznajemo, na području BiH privedena su tri lica: Jasminko Petrović, Miroslav Marković i Željko Josipović sa područja Orašja i Šamca. Hrvatska policija uhapsila je osam osoba.

Pretreseno je šest lokacija u BiH i osam u Hrvatskoj. Tom prilikom pronađeno je i oduzeto više policijskih i vojnih znački, putne i druge isprave za koje se sumnja da su falsifikovane. Zaplijenjeni su i drugi predmeti za koje se sumnja da su korišćeni za falsifikovanje dokumenata. Osumnjičeni se terete da su pomenuta krivična djela počinili od 2013. do 2015. godine. Oni su pored pasoša, ličnih karata, policijskih znački MUP-a Republike Srpske i MUP-a i Vojne policije Hrvatske falsifikovali i razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Portparol SIPA Kristina Jozić rekla je da će osumnjičeni iz BiH nakon saslušanja u dalje postupanje biti predati Tužilaštvu BiH.

– Policija će protiv njih podnijeti izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenih krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i falsifikovanje isprave – kazala je Jozićeva.

Dodala je da je ova akcija rezultat višemjesečne istrage.

– Akcija je proširena i na Srbiju. Tamo je jedno lice uhapšeno, jer je osumnjičeno za saučesništvo – kazala je Jozićeva.

Iz Tužilaštva BiH rekli su da će osumnjičene osobe biti ispitane nakon čega će biti donesena odluka o prijedlogu za određivanje pritvora.

Ostavi poruku