Da li su brade samo aktuelni trend ili stalni životni stil tema je za raspravu, ali se na košarkaškim terenima pojavljuje sve više igrača koji ne žele da se briju.

Najpoznatija brada bivše SFR Jugoslavije, a jedno vrijeme i NBA lige bio je legendarni Vlade Divac, a nekoliko godina poslije njegovog penzionisanja krenuo je novi trend. Najpoznatija brada NBA lige trenutno je Džejms Harden, dok za njim ne zaostaju ni učesnici ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Nekima ona dobro stoji, nekima ne, a na sljedećoj rang-listi našlo se njih deset.

10. Marsin Gortat (Poljska) – Ovo je najgora brada, pošto nema brkova. „Poljski čekić“ iz ko zna kojeg razloga forsira taj neki skin-pank fazon.

9. Bojan Trajkovski (Makedonija) – Makedonac je pri dnu liste, jer je najmanje poznat, iako je dosta obećavao kao omladinac. Košarkaš Sigala iz Prištine je bio treći strijelac u ovoj neuspješnoj kampanji reprezentacije, a puštanje brade mu je pomoglo da koliko-toliko ostvari potencijal.

8. David Jelinek (Češka) – Mladi bek je isplivao kao kvalitetna opcija sa klupe Češke, ali i kao respektabilan bradonja na ovom turniru. Dok je bio u Laboral Kući, imao je neku „šerpa“ frizuru, al sad i igra i izgleda respektabilno.

7. Viktor Sanikidze (Gruzija) – Iguman iz Tbilisija nije uspio sa svojom bratijom da uđe u četvrtfinale, a mrlja je i poraz od Holandije u prvom kolu. Sanikidze nije blistao na turniru, a iduće sezone igraće za TED Ankaru.

6. Nikola Mirotić (Španija) – Srbin rođen u Crnoj Gori koji igra za Španiju ostaće zapamćen po cijepanju srpske zastave u Berlinu (FIBA ga nije kaznila). Prošle sezone iz Madrida se preselio u Čikago, a vjerovatno je bradu počeo da nosi zbog saigrača iz Reala i selekcije „furije“ Sergija Rodrigeza.

5. Serhio Rodrigez (Španija) – Jedan je od najpoznatijih bradonja u košarkaškom svijetu. Povratak u Real i puštanje brade ispraćeno je nevjerovatnim igrama prije nekoliko sezona.

4. Antanas Kavalijauskas (Litvanija) – Kavalijauskas već neko vrijeme fura bradu, ali sada je baš pustio da vodi svoj život i frizuru je stilizovao, brkove uvio.

3. Kostas Kajmakoglu (Grčka) – Sa pomenutim Sanikidzeom činio je dobar tandem bradatih faca u nesrećnom Uniksu. Inače, kod Grka su samo Janis Antetokunbo, Nikos Zisis i Nik Kalates obrijani.

2. Luiđi Datome (Italija) – Nije imao mnogo sreće na ovom prvenstvu, pošto se povrijedio u drugom kolu i poslije toga se nije pojavio na parketu. Ipak, kad je čovjek Italijan i ima jaku bradu, tu stila ne može da manjka.

1. Miroslav Raduljica (Srbija) – Centar Srbije o čijem je kvalitetu mišljenje javnosti variralo, osvojio je masu igrom i pojavom na Mundobasketu prošle godine. Do tada je lutao  sa ćelavom lobanjom, Njinfild brkovima, dok se nije pronašao u logičnom nadimku Braduljica.

Ostavi poruku