Štabovi za vanredne situacije su aktivirani, a u toku su pripreme na svim nivoima za dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka u BiH.

Iako još nisu registrovani ulasci migranata u BiH, zbog procjene da je pitanje dana kada će se to dogoditi, sve institucije stavljene su u pripravnost.

– Bezbjednosne agencije vrše intenzivne pripreme za prihvat i registraciju izbjeglica u slučaju da izbjeglička ruta krene prema BiH – saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH nakon sastanka sa čelnicima agencija koje djeluju u njegovom sastavu.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da izbjeglice za sada zaobilaze BiH, da je stanje na granici mirno i da nije bilo pokušaja ni ilegalnog ulaska stranaca.

– Sarađujemo s MUP-om Srbije i svim policijskim agencijama u BiH i regiji. Može se očekivati da će se izbjeglice kretati prema našoj granici – kaže Dujkovićeva.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kaže da izbjeglička ruta i dalje vodi preko Hrvatske, koja je za dva dana primila više od 6.000 izbjeglica.

Štab za vanredne situacije u Bijeljini juče je sagledao moguća rješenja u slučaju da se migrantska kriza prenese na područje Semberije, koja je označena kao jedna od mogućih ulaznih tačaka.

Granica između Srbije i Hrvatske kod Šida od srijede je jedini prolaz za izbjeglice nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji. Ako Hrvatska pooštri kontrolu ili potpuno zatvori granicu sa Srbijom, očekuje se da će se izbjeglice usmjeriti ka BiH.

Ostavi poruku