Visoki predstavnik Valentin Incko uputio je izvještaj generalnom sekretaru Ban Ki Munu i Savjetu bezbjednosti UN u kojem je naveo da vlasti RS krše Dejtonski sporazum pripremajući se za referendum, a zvaničnici Srpske su mu odgovorili da ničim nisu prekršili Dejton i to godinama rade visoki predstavnici.

Incko je istakao da vlasti RS krše Dejtonski sporazum aktivnostima u vezi sa organizovanjem referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika. Incko je naveo da niko ne osporava pravo RS da organizuje referendume o pitanjima iz njene nadležnosti.

– Sud i Tužilaštvo BiH su institucije koje su uspostavljene da bi sprovodile nadležnosti BiH, a ovlašćenja visokog predstavnika regulisana su međunarodnim pravom. Nijedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti RS. U vrijeme kada se građani u RS suočavaju s problemima u vezi s pitanjima koja su u direktnoj nadležnosti vlasti RS, SNSD i njegovi koalicioni partneri u RS odlučili su da proizvedu krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti RS – naglasio je Incko.

On je istakao da za ispravljanje situacije referendum treba odmah ostaviti po strani.

– Ako trenutni smjer akcija vlasti RS ostane bez kontrole i nadzora doći će do povećanog rizika da BiH dalje sklizne prema raspadu, što bi imalo značajne implikacije po međunarodni mir i bezbjednost – naveo je Incko.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je „Glasu Srpske“ da će vlasti Srpske u skladu sa ranijom praksom uputiti svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN.

– Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da naprosto ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem. Niti kome podnose izvještaje, niti rade, niti kome odgovaraju i te stvari se moraju mijenjati. Neće da ih mijenjaju oni kojima odgovara ovakvo pravosuđe – naglasio je Dodik.

Konstatovao je da visoki predstavnik u kontinuitetu iznosi neistine.

– Dejtonskim sporazumom je jasno rečeno na šta koja od strana ima pravo. Dejton je nasiljem mijenjao visoki predstavnik, ne samo Incko nego mnogi koji su projezdili BiH. Ta faza je završena i visoki predstavnik nema pravo da određuje da li RS ima pravo na ovo ili ono, jer to nije njegov mandat – kazao je Dodik.

Ističe da visoki predstavnik u kontinuitetu ruši Dejtonski sporazum.

– Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da on tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. On je zadužen da tumači Aneks deset sporazuma, a ne da tumači Ustav, nije ovlašćen ni da tumači vojni dio sporazuma kao ni mnoge druge njegove dijelove i anekse. Međutim, visoki predstavnik ne preza od toga da tvrdi da je on vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma u cjelini. To nije istina – konstatovao je Dodik koji je prethodno u razgovoru sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem istakao da je trenutna realnost takva da odustajanja od referenduma neće biti.

Potpredsjednik SNSD-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović ocijenio da Inckovi potezi ne zaslužuju nikakav komentar.

– Postaje degutantno komentarisati šta kažu visoki predstavnik i njegova kancelarija. Davno su trebali otići iz ove zemlje jer su direktni krivci za ovo što se sada dešava uključujući i referendum. Oni su krivci za prenos nadležnosti i promjenu Ustava BiH i njegovo mišljenje je svakom ozbiljnom nebitno – rekao je Radmanović.

Predsjednik SP-a i ministar u Vladi RS Petar Đokić izjavio je da je aktuelna vlast u Srpskoj uradila najviše na sprovođenju Dejtonskog sporazuma i političkoj stabilizaciji BiH.

– Ne razumijem na osnovu čega je Incko stekao utisak da RS krši Dejton. Incko bi trebalo konkretno da navede koji je dio Dejtonskog sporazuma prekršen, odnosno koji član Ustava BiH. U onome što mi radimo dugi niz godina ne vidim da je bilo šta prekršeno – rekao je Đokić.

Profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu i savjetnik predsjednika Narodne skupštine RS Mile Dmičić podvukao je da referendum ne ugrožava suverenitet i integritet BiH.

– Republički referendum ne krši dejtonska rješenja. On predstavlja sredstvo zaštite dejtonskih rješenja i ustavnog položaja RS u okviru BiH. Referendum i njegova buduća odluka se mogu smatrati kao izraz opredjeljenja i djelovanja na uspostavljanju stabilne i trajne osnove za djelovanje organa i institucija u reformisanju pravosudnog sistema – kazao je Dmičić.

Narodna skupština RS je zbog nezadovoljstva radom pravosuđa na nivou BiH nedavno usvojila odluku o referendumu o nametnutim odlukama visokih predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Izjava

Uz izvještaj Valentina Incka u Savjet bezbjednosti UN je upućena i izjava ambasadora Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira iz jula ove godine u kojoj je navedeno da ambasadori izjavljuju da bi najavljeni referendum o ovlašćenjima visokog predstavnika i pravosuđu predstavljao fundamentalno kršenje Dejtonskog sporazuma. Rusija se tada nije pridružila toj izjavi.

Ostavi poruku