Kako broj izbjeglica koji pristižu u Evropu raste, različite evropske partije i politički predstavnici predložili su gdje bi oni mogli da budu i smješteni.

Iako su skloništa i privremena prihvatilišta izgrađena širom Evrope, pojedini političari dali su i neke „nesvakidašnje“ prijedloge, piše „Raša tudej“.

Norveška partija Zelenih želi da izbjeglice budu smještene na norveški arhipelag Svalbard, koji se nalazi na krajnjem sjeveru, u blizini Arktika. Na toj teritoriji živi oko 2.600 ljudi. Međutim, ekonomija je u stalnom padu, a industrija uglja „na izdisaju“.

Predstavnik Zelenih na ovom arhipelagu Espen Klungset Rotevat je naveo da bi dovođenje ljudi imalo značaja za poslovni sektor.

Sa druge strane, američki predavač i urednik magazina „Progres report“ Fred Foldvari došao je na drugu ideju. On je naveo da je ruski Sibir „pogodno mjesto za smještaj izbjeglica sa Bliskog istoka“.

Kako je on naveo, ukoliko izbjeglice budu smeštene tamo, to će biti „dvostruki dobitak“, smanjiće se pritisak na ostatak Evrope, a pružiće pomoć ruskim najudaljenijim područjima.

Poljska, koja je pretrpjela ogromne gubitke u Drugom svjetskom ratu, nedavno je pokrenula istragu povodom napisa o rekonstrukciji bivšeg koncentracionog logora – Aušvica. Tekst je postavljen na Fejsbuk nalogu kanala TV N24, a neki od komentatora su predlagali slanje izbjeglica u bivše logore.

Kako navodi „Raša tudej“, problem korišćenja nacističkih kampova, u bilo koje svrhe, ostaje veoma osjetljivo pitanje za Evropu.

Takođe, postoje predlozi koji navode da su mediteranska ostrva između Grčke i Italije pogodno mjesto za tražioce azila.

Ideja je potekla od egipatskog milijardera Nagiba Savirsa koji, navodno, namjerava da kupi jednu od lokacija na kojoj će biti smještene izbjeglice. Kako je on napisao na Tviteru, Grčka ili Italija bi mu prodale ostrvo na kojem bi „izgradio novu državu za izbjeglice“.

Ostavi poruku