Na konkurs za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) stiglo je devet prijava, a većina kandidata bliska je SDS-u, koji bi i trebalo da postavi svog čovjeka na tu poziciju u skladu sa stranačkom podjelom pozicija u institucijama BiH.

„Glas Srpske“ saznaje da su konkurisali Ranko Vuković, Perica Stanić, Relja Kovač, Davor Vidović, Slobodan Nikić, Elvis Zornić, Zoran Glušac, Dragan Mumović i Tomislav Mirosavić. Naš sagovornik iz SDS-a kaže da je Vuković prvi izbor te stranke i njihovih partnera okupljenih oko Saveza za promjene. Vuković je bio komandant Specijalne jedinice policije MUP-a RS.

– On je čovjek za koga kažu da je poslušan, a mnogi njegovu poslušnost stranci porede sa aktuelnim ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem – kaže naš sagovornik.

Stanić je savjetnik direktora Policije RS. Riječ je o iskusnom policijskom službeniku, a oduvijek je bio blizak SDS-u.

– On je iz Prnjavora, odakle je i Mektić. Pitanje je jedino da li ispunjava jedan od glavnih uslova koji zahtijeva od kandidata da ima tri godine radnog iskustva u činu glavnog inspektora ili viši čin – rekao je naš sagovornik.

Kovač je šef Odjeljenja za zaštitu VIP ličnosti i stranih delegacija u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– I Kovač je blizak SDS-u. Ni za njega nije poznato da li ima tri godine iskustva u činu glavnog inspektora. On je bio jedan od svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju smijenjenom direktoru SIPA Goranu Zupcu. Nije nemoguće da bi njegovo imenovanje bilo nagrada za svjedočenje protiv Zupca – rekao je naš sagovornik iz SDS-a.

Vidović je šef unutrašnje kontrole u MUP-u Posavskog kantona i živi u Brčkom.

– Lider SDS-a Mladen Bosić takođe živi u Brčkom i odlično se poznaju, ali ne mislim da će Bosić odigrati na tu kartu. Pulen SDS-a je Vuković, a Vidović je svojevrsna rezervna varijanta – naglašava naš izvor.

Glušac je bio portparol MUP-a RS u vrijeme dok je na poziciji ministra policije bio tadašnji kadar PDP-a Dragomir Jovičić. Glušac je trenutno načelnik Službe za operativnu podršku SIPA.

Nikić je iz Bijeljine, a Mumović sa Sokoca. Zanimljivo je da se prijavio i Zornić, koji je Bošnjak, a unaprijed se zna da pozicija prvog čovjeka SIPA pripada Srbima.

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da budu razmatrane pristigle prijave zakazana je za sutra. Nezavisni odbor će Ministarstvu bezbjednosti BiH proslijediti listu prijedloga na kojoj će se naći najviše pet imena. Ministarstvo bezbjednosti će potom predložiti Savjetu ministara BiH jednog kandidata sa liste na potvrđivanje imenovanja. Direktorski mandat traje četiri godine, a prvi čovjek SIPA bi trebalo da bude imenovan do 6. oktobra.

Zubac je razriješen dužnosti prošlog mjeseca nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo njegovu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu kojom je osuđen uslovno na godinu zatvora, jer nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA tokom protesta u Sarajevu u februaru 2014. godine, kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Zubac je jedini osuđen u vezi sa nasilnim protestima u FBiH.

 

Uslovi

– visoka stručna sprema

– najmanje pet godina iskustva u toj spremi

– čin glavnog inspektora policije ili viši čin

– najmanje tri godine iskustva u tom činu

– kandidat ne može da bude član političke partije

 

Kandidati

Ranko Vuković

Perica Stanić

Relja Kovač

Davor Vidović

Slobodan Nikić

Elvis Zornić

Zoran Glušac

Dragan Mumović

Tomislav Mirosavić

Ostavi poruku