Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković, plasirao se u četvrtinu finala Otvorenog prvenstva SAD, pošto je u Njujorku savladao Roberta Bautistu Aguta sa 3:1 (6:3, 4:6, 6:4, 6:3). Za polufinale, Đoković će igrati sa još jednim Špancem – Felisijanom Lopesom.

Možda bi bilo bolje španskim sportistima da ovih dana pređu na drugu stranu ulice kada sretnu kolege iz Srbije. Jer, ukoliko su sa druge strane terena ili mreže, ne piše im se dobro!

Doduše, kao ni prije dva dana u duelu košarkaša, ni u duelu Novaka Đokovića i Roberta Bautiste Aguta u osmini finala Ju-Es opena nije nedostajalo uzbuđenja. Naprotiv.

Novak se pošteno oznojio kako bi se plasirao u četvrtinu finala turnira – pobjedom od 3:1 (6:3, 4:6, 6:4, 6:3).

Hrabro je krenuo Španac, veoma agresivno igrao i stizao gotovo svaku lopticu. Iako je bilo dosta dobrih udaraca na obe strane i nekoliko lijepih, dugačkih poena, srpski teniser nije imao većih problema, pa je, poslije 46 minuta igre, osvojio set sa 6:3.

Početak drugog seta je govorio da će se nešto slično dogoditi i da je pitanje koliko će moći da pruža otpor Bautista Agut. Međutim, Španac je iskoristio neobjašnjiv pad u igri najboljeg tenisera svijeta, pa je preokrenuo rezultat, osvojio četiri gema za redom i izjednačio na 1:1.

Ovo je bio prvi izgubljen set na ovogodišnjem Ju-Es openu za Đokovića.

U trećem setu Đoković je na vrijeme došao do brejka, za 3:2, a Španac je proćerdao tri „čelendža“ u jednom gemu, a nijednom nije bio u pravu. Ovaj put Novak nije dozvolio preokret i osvojio set sa 6:4.

Četvrti set je počeo savršeno za Novaka – brejkom. Međutim, Španac je uzvratio istom mjerom, i borba se rasplamsala. Jaki udarci, dugačke razmjene, odličan tenis. Vjerovatno niko nije očekivao takav otpor Bautiste Aguta, ali je on odlučio da pokaže čime sve raspolaže.

Novak je napravio brejk za 3:2, a potom osvojio gem bez izgubljenog poena, što mu je omogućilo mirnu završnicu meča. Ali, Bautista se nije predavao, napravio brejk i smanjio na 3:5, ali je Đoković brejkom došao do pobjede poslije tri sata i dva minuta igre.

U četvrtfinalu, Đoković će igrati sa još jednim Špancem, Felisijanom Lopesom, koji je savladao Fabija Fonjinija sa 3:0 (6:3, 7:6, 6:1). Iskusni Lopes je dva puta igrao u osmini finala Ju-Es opena (2007. i 2010. godine), ali nikada do sada nije dogurao do četvrtfinala.

Lopes se raduje duelu sa najboljim teniserom na planeti, ali priznaje da ne zna kako da igra protiv Novaka.

„Iskreno, ne znam kako da igram da bih pobedio. Novak je najbolji igrač na svetu, nema slabosti. Kada igra kako ume, zaista ne znate šta da radite“, rekao je Lopes.

Ostavi poruku