Predstavnici nacionalnih košarkaških saveza sa prostora bivše SFRJ, zajedno sa predstavnicima klubova koji dolaze iz tih država, formirali su juče u Zagrebu novo regionalno takmičenje.

Nova ABA liga biće 100 odsto u vlasništvu 12 klubova koji su je formirali i koji će se takmičiti u njoj. Ovim dogovorom prestala je da važi podrška nekadašnjem regionalnom takmičenju koje je osnovala i kontrolisala kompanija „Sidro“ iz Slovenije, a klubovi su juče ukinuli svoju podršku toj ligi.

– Vjerujemo da ova liga, neophodna za razvoj košarke, ispunjava sve uslove da je prizna FIBA Europe. U skladu s tim novoformirana Jadranska košarkaška (ABA) liga obratiće se FIBA Europe – stoji u izjavi koju su potpisali predstavnici šest košarkaških saveza – Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Oni su ovaj prijedlog poslali generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu i ostaje da se vidi da li će FIBA biti zadovoljna promjenama u upravljačkoj strukturi regionalne lige.

Podsjetimo, nakon sukoba FIBA i ULEB za prevlast u Evropi u to je uvučena i regionalna ABA liga. Obje organizacije zahtijevale su promjene u načinu funkcionisanja lige i nisu željele da ona čak i djelimično bude u privatnom vlasništvu. FIBA je zaprijetila nacionalnim savezima suspenzijom svih reprezentativnih selekcija na svim takmičenjima pod njenim okriljem ukoliko klubovi iz šest saveza sa prostora bivše SFR Jugoslavije ne uskrate podršku ABA ligi. Pošto je podrška ukinuta, reprezentacije će nesmetano moći igrati na takmičenjima. Ranije je Hrvatski košarkaški savez zabranio svojim klubovima da igraju ABA ligu u vlasništvu „Sidra“, dok je Crvena zvezda svoju podršku još ranije ukinula, a juče su to uradili i ostali klubovi. Novi detalji biće poznati nakon sutrašnjeg kongresa FIBA.

Ostavi poruku