Današnji sastanak predstavnika košarkaških saveza zemalja bivše Jugoslavije u Zagrebu, koji je inicirao predsjednik KSS Dragan Đilas, trebalo bi da pomjeri sa mrtve tačke organizaciju regionalnog takmičenja koje treba da zaživi na jesen.

Sukob između Svjetske košarkaške federacije (FIBA) i Unije evropskih liga (ULEB) odrazio se na Jadransku ligu, koja je postala kolateralna šteta, a najviše bi mogli da ispaštaju klubovi koji su nastupali u njoj. Pregovori su trenutno u ćorsokaku jer je FIBA zaprijetila nacionalnim savezima da će suspendovati nastupe reprezentativnih selekcija onih saveza koji daju podršku ABA ligi, čiji je vlasnik privatna kompanija „Sidro“ iz Slovenije. Podršku tvorevini Romana Lisca, Radovana Lorbeka i Josipa Bilića uskratila je Crvena zvezda, da bi potom Hrvatski košarkaški savez zabranio svojim klubovima učešće u ABA ligi. Ostali savezi i klubovi čekaju rasplet događaja da se izjasne. Ono što ABA ligu čini poželjnom za igranje je prohodnost ka Evroligi i Evrokupu, jer ima ugovor sa ULEB-om, dok su nacionalni savezi prije nekoliko godina ostali bez te mogućnosti. FIBA ima ideju da osnuje novo regionalno takmičenje koje bi vodili klubovi uz pomoć nacionalnih saveza sa prostora bivše SFRJ, bez ekipa sa strane. Tu ideju podržali su nacionalni savezi i klubovi koji su spremni da u vrlo kratkom roku organizuju takmičenje, ali kočnicu predstavlja nemogućnost prolaska prema evropskim takmičenjima jer ULEB ne želi da ukine priznanje ABA ligi i da prizna novo takmičenje.

Jedini predstavnik BiH u ABA ligi prošle sezone, Igokea se još nije izjasnila o podršci Jadranskoj ligi i to će učiniti u dogovoru sa KS BiH i ostalim klubovima učesnicima. U slučaju da se ne osnuje novo takmičenje, a savezi zabrane igranje klubovima u ABA ligi, ekipe bi se takmičile u nacionalnim šampionatima, ali ne bi mogle da izbore plasman u Evropu.

Evroliga

Osim sastanka predstavnika saveza, održaće se i sastanak predstavnika klubova. Iako su na parketu ostvarili pravo igranja u Evroligi, još nije jasno da li će Crvena zvezda i Cedevita moći da igraju u elitnom takmičenju iduće sezone jer je FIBA otpisala ABA ligu, a pitanje je hoće li ULEB da ih prihvati zbog rata koji traje između njih.

Ostavi poruku