SHARE

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић прескаче препреке на путу до трофеја Ролан Гароса, а у Паризу не прича само о терену и противницима, већ и о Србији и животу на нашем поднебљу.

Први рекет свијета је и објаснио како Балкан, регион са малом популацијом, има велики број тенисера у свјетском врху.

“Још увек покушавам да схватим да ли је то до воде, планина или нечег другог… Ми смо веома успешни у тимским спортовима, поготово Србија, која је нација кошарке, ватерпола, одбојке, рукомета… Тенис никада није био традиционалан спорт у мојој држави и одједном је пре 10 година постао изузетно популаран”, рекао је Ђоковић.

За разлику од Србије, Хрватска, како је рекао Ђоковић, има тениску традицију.

“У принципу, мислим да су нам гени веома добри за спорт. Не знам да ли сте били на простору бивше Југославије, али тамо су људи прилично вискоки, јаки и атлетски грађени. После тога, имате психолошки фактор, који је захватио многе генерације, мислим на ратове… Такође, људи тамо имају много нижи стандард у односу на западноевропске државе и морају да се боре да преживе сваки дан. Мислим да је то што их је ојачало ментално. То је нешто што сваки спортиста из овог региона носи у себи”, рекао је Ђоковић.

Новак ће у осмини финала Ролан Гароса играти са Французом Ришарам Гаскеом, а осврнуо се и на претходни меч са Танасијем Кокинакисом, кога је савладао са 6:4, 6:4, 6:4.

“Мислим да сам изузетно добро сервирао и тиме сам себе растеретио у сва три сета. Ниједном се нисам суочио са брејк лоптом што је охрабрујућа околност и може да служи као велика предност у оваквим мечевима. Он је исто добро сервирао, док сам ја имао потешкоћа са кретњом у неким тренуцима. Поготово сам имао потешкоћа са реакцијом код ритерна… У том аспекту је требало боље да одиграм, да боље ритернирам и да се боље сналазим на терену”, рекао је Ђоковић.

Српски тенисер имао је само ријечи хвале за 19-годишњег Аустралијанца.

“Кокинакис је изузетно млад и има потенцијал да буде у тениском врху. Пред њим је блистава каријера. Није деловало као да су га обузеле емоције што је играо на централном терену Ролан Гароса. Понашао се врло зрело. Очекивано је када сте тинејџер, који се пробија у професионалне тениске воде, да показујете своје емоције, да сте нервознији. Он има вишак енергије и жели толико тога да уради за време једног тениског меча. То је освежавајуће за наш спорт… Прошао сам кроз ту фазу у каријери и у животу, знам како се осећају, поготов када сте на централном терену, где су све очи тениске јавности упрете у вас. Стасава у једног веома доброг тенисера”, додао је Ноле.

SHARE

Оставите одговор