Evropska fudbalska federacija (UEFA) nije dala saglasnost za odigravanje prijateljskog meča između Republike Srpske i Srbije, koji je bio planiran za 15. jun u Banjaluci.

U dopisu koji je stigao u Fudbalski savez BiH kao glavni razlog odbijanja navedena je loša bezbjednosna situacija u regionu te veliki broj incidenata koje prave huligani u Srbiji i BiH.

– Odgovaramo Vam na dopis koji ste poslali, a koji se odnosi na odigravanje prijateljske utakmice između Republike Srpske i Srbije, koju ste planirali 15. juna u Banjaluci. Poslije prikupljenih informacija u vezi sa davanjem dozvole vjerujemo da bi meč mogao da izazove određene bezbjednosne probleme, posebno ako uzmemo u obzir znatan broj incidenata na fudbalskim utakmicama u regionu, kao i trenutne probleme sa disciplinom u ligi vašeg protivnika. Nama je sigurnost najvažnija i obavještavamo Vas da nismo u poziciji da odobrimo utakmicu. Ako se uslovi poboljšaju u bliskoj budućnosti, ova odluka će biti preispitana – navedeno je dopisu UEFA koji je potpisao zamjenik generalnog sekretara Teodor Teodoridis.

Iako su svi ljubitelji fudbala u gradu na Vrbasu i Republici Srpskoj sa velikim nestrpljenjem očekivali da “orlovi” slete na Gradski stadion, od toga neće biti ništa, barem u skorije vrijeme. Poslije saznanja da im je odbijen zahtjev za igranje prijateljske utakmice sa Srbijom u Fudbalskom savezu Republike Srpske razmišljaju o drugom protivniku.

– Kao glavni razlog iz UEFA naveli su pitanje bezbjednosti nakon incidenta koji su se desili na utakmicama u Srbiji i BiH. UEFA se boji da se nešto takvo ne desi u Banjaluci, mada bi ta utakmica bila organizovana na visokom nivou i ubijeđen sam da problema ni bi bilo. Nećemo da žurimo sa nekim izjavama, ali ćemo najvjerovatnije odustati od igranja sa Srbijom i potražićemo novog protivnika. Izgleda da smo taoci Srbije i to više nećemo da budemo, jer je prijateljski susret već nekoliko puta odgođen – izjavio je predsjednik FS RS Mile Kovačević.

O potencijalnim protivnicima za prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu seniorske reprezentacije Srpske čelni čovjek FS RS nije želio da govori.

– U ovom trenutku ne mogu da govorim o imenima. Biće to neka reprezentacija ili jak klub i poslaćemo novi zahtjev UEFA za igranje meča – naglasio je Kovačević.

Karadžić i Blater

Prijateljski meč između Republike Srpske i Srbije zakazan je na insistiranje predsjednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića u junu 2013. godine, kada je predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Jozef Sep Blater boravio u posjeti Srbiji.

Ostavi poruku