Prema ideji Svjetske košarkaške federacije (FIBA), novo regionalno takmičenje na prostoru bivše SFR Jugoslavije trebalo bi da se zove premijer liga.

FIBA želi da sjedište premijer lige bude u Podgorici, a osim košarkaških saveza sa prostora bivše SFRJ, sa deset odsto učestvovala bi i FIBA. Organi društva bili bi: Skupština, Odbor direktora i izvršni direktor. U Skupštini nove lige bilo bi sedam članova i tom tijelu, prema statutu koji su zamislili predstavnici FIBA, pripadala bi vrlo velika ovlašćenja. Međutim, predstavnik FIBA u tom tijelu mogao bi vetom da blokira bilo koju odluku Skupštine i svih ostalih organa nove lige.

Što se sportskog dijela tiče, postoji takođe nekoliko nejasnoća. Jedino je jasno da će ligu igrati 12 klubova (po tri iz Srbije i Hrvatske, odnosno četiri iz Srbije zbog učinka u aktuelnoj sezoni). Nejasno je i kakvu prohodnost ka evropskim kupovima donosi ovo takmičenje, posebno ako se zna da sukob između FIBA i Evrolige nije još riješen, a nejasno je i kako će se dijeliti finansijska dobit. Ono što nagovještava nove burne dane je činjenica da samo letimičan pogled na prijedlog statuta nove lige nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim o čemu je razgovarano na sastanku u Beogradu sredinom aprila, kada su čelnici ABA lige najavili prenos vlasništva na klubove. Nezvanično, Kosta Jankov, izaslanik FIBA, trebalo bi da se sastane u Beogradu sa predstavnicima KSS i KLS, koji je dao pristanak da srpski klubovi igraju regionalno takmičenje, prije drastičnih promjena i izmjena.

Navodno, FIBA je tokom prošlog vikenda održala sastanak sa predstavnicima KS Slovenije, a čelnici Olimpije već su odbili ovaj prijedlog i saopštili da će se pridržavati svojih stavova sa sastanka u Beogradu. Isti stav saopštili su predstavnici KS Makedonije. Ostaje i pitanje zašto niko iz KLS nije upoznat sa sadržajem i idejnim rješenjem statuta nove lige koji je zamislila FIBA, pošto su papiri proslijeđeni u sve saveze regiona još prije sedam dana?

Sve velike evropske košarkaške lige odbile su “vremenske prozore” koje je FIBA planirala da uvede, a o njima se negativno izrazio i selektor Srbije Aleksandar Đorđević. (B92)

Ostavi poruku