SHARE

Док проблем са исплатом мојих ауторских права не буде ријешен, нећу издавати нове пјесме и књиге – каже легендарни вођа “Азре” који већ тридесет година на свој начин води рат са издавачима.

 

 

Прије извесног времена, одбачене су у београдском суду жалбе Џонијевог адвоката Стевана Јанковића, који је покренуо поступак против издавачке куће “Плато”, те дискографских кућа “Комуна” и “Хи-фи”, а све због кршења ауторских права. Сличан поступак за утврђивање материјалне штете, због неовлашћеног искоришћавања “Азрине” дискографије, покренут је у Хрватској против “Кроације рекордса” бившег “Југотона”. Бранимир – Џони Штулић је и даље у некој врсти изгнанства у свом дому у Холандији и како каже за “Блиц” прилично је љут због свега тога.
– Судови у Србији су бар прихватили жалбе мојих адвоката, док у Хрватској нису чак жељели ни да започну поступак. Ја сам заиста јединствен случај вјероватно у свијету, да ми за све моје музичке и литерарне радове нису плаћали заслужени хонорари. Многи мисле да мени није стало до новца, али ја не размишљам тако. Нормално је да добијем новац који сам поштено зарадио. Нико ми не може узети душу. Блуз пјевачица Били Холидеј је умрла у биједи, а ја кажем није сирота Били, већ композитор и писац Џони, не бих да скончам тако – каже Штулић који и даље у градићу Хоутену живи без личних докумената.

Он и даље тврди да никада није потписао никакве уговоре са издавачким кућама за своја дјела додајући да је почетком осамдесетих, да би добио хонораре, морао да се учлани у СОКОЈ. Међутим, прича Штулић, уз изговор да због системских грешака и због наводног преласка на компјутерски систем, СОКОЈ му никада ништа исплатио ништа на име тијантема.

Из СОКОЈ-а сам изашао у фебруару 1981. године. Од тада па све до дана данашњег пјесме “Азре”, моји каснији соло албуми, стално се реиздају, као и моја сабрана дјела која је штампао “Плато”. Ја за тридесет година експлоатације мојих дијела не могу да правду добијем ни на суду. Моји захтјеви буду одбачени и застарјели. А за то вријеме, многи пуно зарађују на мојим дјелима. То се може упоредити са раздуживањем у војсци. Кад се неко раздужује у војци, а неко му је украо опасач, он га краде другом војнику, слиједећи пут војник кога су покрали краде опасач новом регруту и тако унедоглед. Неко ко се једном буде озбиљно упустио у размејре пљачке мога дијела и све то буде објелоданио и документовао, заслужује Пулицерову награду – рекао нам је Џони.

SHARE

Оставите одговор