Andrićgrad – Film „Bićemo prvaci sveta“, u režiji Darka Bajića, o počecima i uspjesima jugoslovenske košarke, prikazan je u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu. Projekcija filma održana je istovremeno u tri sale bioskopa „Doli Bel“ koje su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Na poziv režisera Emira Kusturice projekciji filma prisustvovali su reditelj Darko Bajić, te glumci Strahinja Blažić, Sergej Trifunović i Iva Babić.

Autor filma Darko Bajić kaže da je fasciniran Andrićgradom i publikom.

– Izuzetno je važno da bioskop opstane, zato što dolaskom pobeđujete televiziju, medije – kazao je Bajić.

On je istakao da je ovo pravo mjesto gdje mogu da se vide autori iz cijelog svijeta, gdje može da se misli svojom glavom i gdje svojim reagovanjem na neki način kažeš šta misliš onima koji sjede pored tebe i zato je bioskop važan.

Kusturica je rekao da bioskop obnavlja tradiciju, već zaboravljenu, a ponovo uspostavljenu, koja se zove domaći film i preko domaćeg filma povratak u bioskopske sale.

– Ovo je samo nastavak naše kulturne politike u kojoj želimo da vas vratimo u bioskope i da gledate filmove zajedno, jer tome zamjene nema – rekao je Kusturica.

Ovaj film, prema Bajićevim riječima, je priča o Jugoslaviji.

– U vremenu srušenih i poremećenih vrednosti u kulturi i u životu, dobro je vratiti se nazad, videti vrednosti i nastaviti dalje – kazao je Bajić.

On je rekao da je potrebno da se shvati da je do izgradnje tih vrijednosti, prije svega, došlo zato što je društvo razmišljalo na pravi način, te podržavalo talente i mlade ljude.

– Ovi momci su luzeri koji su na prvenstvima Evrope osvajali poslednja mesta i došli su do toga da osvoje zlatnu medalju. To što se na kraju dešava, što postaju svetski prvaci, to je pravi magnet za mlade ljude – poručio je Bajić.

Utisci

Sergej Trifunović je rekao da je film okupio dobru ekipu, što je rezultovalo ovakvim filmom. Glumac Strahinja Blažić je kazao da je privilegija igrati velikog čovjeka, vizionara Nebojšu Popovića.

– Izuzetno sam srećan zbog promocije u Andrićgradu, odakle nosim divne utiske – rekao je Blažić.

Ostavi poruku