SHARE

Послије паузе од 15 година, један од највећих глумаца бивше Југославије, Жарко Лаушевић, поново је у својој професији и пред камерама – у Београд је стигао због новог филма “Смрдљива бајка”, редитеља и сценаристе Мирослава Момчиловића.

У првом домаћем филму који се бави темом бескућника, Лаушевић игра Мому, главног јунака, а партнерка му је Јелена Ђокић. Како “Новости” сазнају, већ у недјељу су почеле читајуће пробе и припреме са редитељем, иако је Лаушевић стигао из Америке у суботу увече, а прва клапа требало би да “падне” за двије недјеље. И мада нови Момчиловићев филм жанровски припада социјалној драми, ријеч је о љубавној причи – двоје бескућника који живе у вези, који се воле и почну да се понашају као нека мала породица. Они личе на све заљубљене људе овог свијета, само што живе у шахту – они не краду, никог не угрожавају, живе своју љубавну причу и не баве се светом око себе, него собом.

Драма фокусира тај фасцинантан моменат сусрета два бића која су на потпуном дну, која више немају потребу ни за чим, осим да буду заједно, који су у безнадежној ситуацији, јер више немају никакве наде и очекивања у животу. Али, своју љубав доживљавају као дар са неба, она њиховом животу даје једини смисао, достојанство постојања и неку елементарну људскост, јер је њима остало само то.

Сценарио за “Смрдљиву бајку” ушао је у престижни програм “Синелинк”, филм је недавно добио и подршку европског филмског фонда “Еуроимаж” и ова љубавна драма је први Лаушевићев глумачки ангажман послије 1999. године и филмова “Рањена земља” и “Нож”, које је тада снимио. Глумац који је у каријери одиграо више од 60 филмских и ТВ улога, који је добио готово све највеће југословенске и српске награде (од “Златне арене” у Пули, до “Цара Константина”), у Америци се не бави својом професијом. Овај повратак на филм, како кажу његови блиски пријатељи, могао би да га учврсти у одлуци да се врати да живи у Србији.

SHARE

Оставите одговор