SHARE

Седамдесетак припадника њемачке полиције претресло је просторије Исламског центра, који припада заједници муслимана из БиХ у Штутгарту, због сумње у везу с Исламском државом, навели су јуче њемачки медији.

Полиција је претресла и станове шест особа које се доводе у везу с поменутим центром, док су три приведене. Тројици осумњичених за помоћ при тероризму, према захтјеву тужилаштва, пријети казна затвора између три и пет година.

Исмаел, један од тројице, се, према наводима њемачких медија, борио у Сирији, а вратио се у Њемачку да би прикупио новац за наставак борбе. Његов брат Еседин је прикупљао новац за “свете ратнике”, а обојица су посјећивали бх. Исламски центар у који је упала полиција пише портал Nezavisne.com.

Рејнолд Гал, министар унутрашњих послова њемачке покрајине Баден-Виртенберг, рекао је да је прикупљено довољно доказа који указују на то да организација крши важеће њемачке законе, те да се размишља о издавању наредбе да се центар затвори.

“Постоји конкретан основ сумње да овај центар испуњава законске услове да буде затворен, јер се позива на примјену насиља ради пропагирања вјерских учења”, рекао је министар Гал.

Како је наведено, основна намјена центра је да служи за пропагирање џихада међу младим мушкарцима и за њихово слање на исламска ратишта, а истакнуто је да су од 2013. године шесторица чији су станови претресени завршила на сиријским ратиштима, од којих су тројица погинула.

Како пише “Stuttgarter Zeitung”, прије годину погинули су седамнаестогодишњи Хазма С. из Киршхајма и 41-годишњи Енвер П. из Лудвигзбурга, док је прошлог октобра погинуо Елвис Х. из мјеста Швибердиген.

Ове угледне новине пишу да стручњаци за исламски тероризам процјењују да у региону Штутгарта живи између 100 и 120 потенцијално насилних и опасних вехабиста, од којих се очекује да би у наредном периоду могли или планирали да се прикључе Исламској држави у Сирији.

Напоменуто је да се не ради само о поменутом центру бх. заједнице, већ и о другим сличним центрима у ширем региону Штутгарта. Осим поменутог центра, постоје још два велика селефистичка центра у том региону – заједница Масџид ал Каир и Исламски савез.

Њемачки медији пишу да је заједница из БиХ већ дуже вријеме у визиру њемачких безбједносних снага, а надлежне службе су центар означили као “изузетно проблематичан”. Оно што посебно брине безбједносне стручњаке у Њемачкој је то што се млади људи “запањујуће брзо” дају радикализовати и изразити спремност за џихад, што је растућа безбједносна пријетња.

“На примјер, недавно су ухапшена двојица седамнаестогодишњих младића који су се жељели прикључити Исламској држави у Сирији. Од упознавања с идејама до њене реализације прошло је свега неколико мјесеци. Један се вратио прије него што је стигао на одредиште, док је други ухапшен на турско-сиријској граници”, пише “Stuttgarter”.

Медији подсјећају да је то друга велика рација у свега мјесец дана.

SHARE

Оставите одговор