SHARE

Поједине мљекаре почеле су да отказују откуп млијека од произвођача из РС, што би могло да угрози већ пољуљану домаћу производњу.

Забринутост произвођача све је већа с обзиром на то да власти у БиХ још нису урадиле ништа како би био омогућен извоз у Европску унију, али ни и у Русију и Турску, које су помињане као алтернативно тржиште након што је изгубљено европско. Проблеми произвођача млијека ескалирали су након што су изгубили једно од најзначајнијих извозних тржишта – Хрватску када је та земља 1. јула 2013. године ушла у ЕУ. Млијеко из БиХ не може у ЕУ због неиспуњавања свих стандарда које Унија тражи.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да у БиХ није направљен никакав помак у испуњавању услова за извоз млијека на тржиште ЕУ.

– Произвођачи су у веома тешкој ситуацији јер поједине мљекаре отказују откуп. Плашимо се да ће то угрозити производњу млијека и егзистенцију 20.000 домаћинстава – казао је Усорац.

Он је истакао да ће тражити од надлежних институција да изнађу рјешење за извоз у ЕУ, али и у Турску и Русију. Истакао је да је вишак млијека на домаћем тржишту посљедица огромног увоза по дампиншким цијенама.

Предсједник Удружења пољопривредника “Сточар” из Бијељине Остоја Николић истиче да произвођачи не знају шта да раде са вишком млијека.

– Доста фарми на подручју Семберије се затвара јер људи немају коме да продају млијеко – нагласио је Николић.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба каже да је Канцеларији за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) достављен акциони план који је враћан на дораду.

– Једна од најважнијих препорука за органе у БиХ се односи на јачање организације службених контрола, њихових овлашћења, супервизије којој подлијежу и овлашћења која имају за ефикасну примјену законских прописа с циљем испуњавања захтјева ЕУ. Мјере за реализацију ове препоруке захтијевају већи број активности, на чему се ради – каже Калаба.

Представници Групације прерађивача млијека и млијечних производа при Спољнотрговинској комори БиХ затражили су јуче од власти у БиХ да се хитно укључе у рјешавање проблема у вези са тржишним вишком млијека у земљи, да не би дошло до прекида откупа млијека од домаћих пољопривредника. Процјењује се да је на домаћем тржишту тренутно вишак око 10 милиона литара млијека.

Производња

Према процјенама Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, лани је произведено 110 милиона литара млијека.

– Није смањена количина млијека која се производи, али се смањује број произвођача. Некада смо имали око 12.000 произвођача, а сада само око 6.500 – нагласио је Усорац.

SHARE

Оставите одговор