Osumnjičeni za šverc droge Goran Bošnjak iz Banjaluke, koji je sarađivao sa inspektorima CJB Banjaluka optuženim za trgovinu narkoticima, mogao bi se od danas naći na slobodi, saznaje „Glas Srpske“. On je u pritvoru proveo dva mjeseca ali optužnice protiv njega još nema u Okružnom sudu.

Bošnjaku pritvor ističe danas 20. februara, a Specijalno tužilaštvo RS banjalučkom Okružnom sudu do juče u podne nije  uputilo zahtjev za produženje pritvora.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, član 196, prijedlog za produženje pritvora neophodno je podnijeti pet dana prije njegovog isteka.

Izvor blizak pravosuđu je objasnio da to znači da bi  Bošnjak danas trebalo da bude pušten na slobodu.

U Okružnom sudu Banjaluka su potvrdili da im juče do 13 časova nije bio dostavljen prijedlog za produženje pritvora Bošnjaku niti optužnica protiv njega.

U Specijalnom tužilaštvu RS su kazali da s obzirom na to da je ovaj predmet u istrazi ne mogu da odgovore na pitanja da li su tražili pritvaranje Bošnjaka i da li je on optužen.

Bošnjak se dovodi u vezu sa inspektorima CJB Banjaluka Srađanom Radulovićem, Markom Kovačevićem i Ognjenom Stijakom koji su optuženi za trgovinu drogom. On  je s tužilaštvom bio zaključio Sporazum o priznanju krivice kojim se obavezao da svjedoči protiv inspektora. Međutim na suđenju, koje je bilo zatvoreno za javnost, odbio je da svjedoči protiv inspektora pa je uhapšen i tužilaštvo je raskinulo sporazum. Nezvanično, on je izmijenio iskaz i rekao da za inspektore nije prodavao heroin te da navodi optužnice nisu istiniti.

Bošnjaka policija sumnjiči da je bio član zločinačke organizacije banjalučkih policijskih inspektora Radulovića i drugih, a koja se bavila prodajom heroina i marihuane. Izvor blizak istrazi je kazao da će protiv Bošnjaka biti podignuta posebna optužnica jer su na suđenju protiv inspektora s kojima je sarađivao već izvedeni brojni dokazi.

U optužnici protiv banjalučkih inspektora između ostalog se navodi da je Radulović angažovao Bošnjaka da za njih prodaje heroin. Navodi se da je on za njih drogu prodavao  u kafićima „Milenijum“, „Tifani“, „Klub 22“, „Tihe noći“ te kod banjalučke fabrike obuće „Bema“. Bošnjak je od prodaje droge sedmično optuženim inspektorima davao 1.000 maraka.

Prema optužnici ovo zločinačko udruženje, kojim je rukovodio Radulović, heroin i marihuanu prodavalo je od kraja 2010. do oktobra 2013. godine. Drogu  su između ostalog prodavali i u dvorištu banjalučke Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Boriku. U optužnici je navedeno da su oni prodali oko osam kilograma heroina za 100.000 maraka i pet kilograma drugih lakših droga za 17.000 maraka. Osim Radulovića, Stijaka i Kovačevića optuženo je još pet inspektora koji se terete za iznude iskaza, falsifikovanja, zloupotrebe položaja.

Ostavi poruku