Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ и одбране, данас је пред Судом БиХ почело суђење Хусеину Боснићу који се терети за кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Тужилаштво терети Боснића да је током 2013. и 2014. године као припадник такозване селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице БиХ, у неколико градова, као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да је Боснић јавно на скуповима на којима је окупљао припаднике селефијске заједнице, као и путем друштвене мреже „јутјуб“ одржавао и објављивао своје говоре и упућивао јавне поруке с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да постану припадници организоване терористичке групе ИСИЛ у такозваној Исламској држави и као припадници те групе учествују у активностима које организује та терористичка организација.

„Након јавних иступа, већи број држављана БиХ отишао је у Сирију и Ирак гдје су се прикључили овој терористичкој организацији. Неки од њих су погинули, док остали и даље учествују у активностима терористичке организације којој су приступили и тако представљају опасност за БиХ на начин да се обучавају и припремају и за провођење терористичких радњи и по повратку у БиХ“, навео је Чампара.

Тужилац је рекао да ће током доказног поступка извести свједоке и вјештаке чија имена су достављена уз оптужницу, те најавио додатне свједоке који су му се јавили након подизања оптужнице, а који ће говорити о одласку њихове дјеце на ратишта у Ирак и Сирију.

Чампара је рекао и да ће предочити доказе и документацију која се односи на 200.000 долара које је, како је рекао, Боснић добио из арапских земаља.

Боснићев бранилац Адил Лозо оквалификовао је оптужницу као „прву оптужницу у БиХ која третира вербални деликт, а која ће настојати да забрани одређена вјерска учења као дозвољена“.

„Мислим да ту нема аргументације и да је ово, према мом увјерењу које сам имао од почетка, више политичке нарави“, рекао је Лозо новинарима по окончању рочишта.

Он је најавио да ће одбрану базирати на члану 9. Европске конвенције којом је дозвољена слобода вјере и говора, на Закону о слободи вјероисповијести, положају цркава и вјерских заједница у БиХ, Уставу БиХ и на чињеницама да његов брањеник није починио ниједно кривично дјело за које се терети.

Лозо сматра да се Суд БиХ неће упустити у разлучивање шта је заиста исламско учење, а шта нечија интерпретација, јер је, како је рекао, Европском конвенцијом и законом прописано да се одређена учења или појаве, као и вјерске манифестације, могу уредити искључиво законом, што је надлежност законодавне власти.

„Судска власт овдје нема никакве ингеренције, а ми имамо довољно доказа које ћемо извести пред Судом, гдје ће стручне особе које познају исламска учења потврдити да се све што је Боснић говорио износи у цијелом свијету уназад 1 400 година“, навео је Лозо.

Он сматра „да су се у овај посао упустили полицајци и тужиоци који не знају шта је ислам“, те изразио бојазан „да се судница не претвори у просторију гдје ће се износити вјерска убјеђења“.

Лозо је рекао да би Боснић могао да свједочи у своју корист и да пред Судом БиХ отворено прича о свему.

„Ми не негирамо да је он држао предавања одређених садржаја, али негирамо да их је објављивао, јер се он тиме никада није бавио. Зато не видим разлог зашто он не би рекао да је то радио из својих вјерских увјерења“, навео је Лозо.

Наредно рочиште заказано је за сриједу, 18. фебруар у 14.00 часова, када ће свједочити први свједок Тужилаштва БиХ.

 

Ostavi poruku