Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је урадио све што је могао за добре односе Србије са земљама у окружењу, да неће присуствовати инаугурацији хрватске председнице Колиинде Грабар -Китаровић због Дана државности, те да се са новим премијером Грчке Алексисом Ципрасом срео два пута, али је то промакло јавности.
Прво је, каже, разговарао са представницима држава изван бивше Југославије.

„Са Италијом имамо изванредне односе, са Аустријом такође, са Мађарском чини ми се историјски најбоље. Бугарски председник долази следећег месеца, са Грчком, па и са Кипром, смо добро. Са Македонијом постоји проблем због цркве“, навео је Николић у интервјуу Новом Магазину.

Указао је на, како је рекао, ˝проблем˝ добрих односа са влашћу Црне Горе и добрих односа са Србима у Црној Гори који нису задовољни влашћу тамо.

„Покушавамо да нађемо неку меру, мислио сам да могу да предложим решење, али српски политичари у Црној Гори то нису прихватили и ја се више не усуђујем да понудим решење, ваљда сами знају шта је набоље. Ми никада нећемо покварити односе са Црном Гором, али можемо да изгубимо добар живот Срба тамо“, казао је председник.

Говорећи о БиХ он је рекао да та држава функционише „како она хоће, не како Србија хоће“.

„Србија има специјалне односе са Републиком Српском, не угрожава ни на који начин БиХ, али не може да јој помогне да постане држава коју људи осећају као своју. Шта ће бити 20 година после Дејтона, видећемо, али ја мислим ако држава 20 година није могла да живи, тешко да ће се наћи нека памет да састави два ентитета и три народа у нешто што функционише“, сматра он.

Са Словенијом Србија такође има одличне односе, каже предсједник и додаје да је све то постигнуто од 2012.

 

Ostavi poruku