Полиција трага за хакером који је „злоћудним“ вирусом „CTB Locker“ блокирао рачунаре и архиву бањалучког предузећа „Нис промет“ те од њих тражио 1.000 долара да уклони вирус.

Према незваничним информацијама, „Нис промет“ је само једно од неколико нападнутих предузећа. Извор близак истрази је казао да је до сада у Бањалуци заражена рачунарска мрежа неколико предузећа, а неки од власника су платили тражени износ.

У предузећу „Нис промет“ су потврдили да им је злоћудни вирус блокирао цијелу архиву од 2002. године и тако причинио велику штету те онемогућио нормалан рад. И поред штете, кажу да нису пристали на уцјену и све су пријавили полицији те су одлучили да хакеру неће платити тражени новац, а и сумњају да би им то помогло.

Извор близак истрази је казао да су рачунари предузећа „Нис промет“ заражени путем интернет мреже и да се не зна одакле је стигао вирус.

Овај извор је објаснио да је хакер на зараженом рачунару на екрану монитора поставио поруку у којој пише да је рачунар блокиран и да власник, уколико жели своје податке натраг, мора да купи два новчића електронске валуте биткоин и то с налога који они пошаљу. Вриједност сваког биткоина је 500 долара, а у поруци на екрану постављена су и упутства за куповину бикоина.

– На сличан начин заражено је више рачунара у свијету и Бањалуци. Знам да је у Бањалуци један човјек платио тражени новац и добио код којим је одблокирао своје рачунаре. Међутим, у другом случају и поред плаћања власник рачунара није успио да поврати сву базу, већ само пола – казао је извор близак истрази.

У бањалучком Центру јавне безбједности су казали да им је овај случај рачунарске преваре пријављен 9. фебруара.

– Непозната особа ушла је у заштићену рачунарску мрежу предузећа „Нис промет“ и блокирала рачунаре вирусом. Да би ослободила заражене рачунаре, непозната особа је тражила 1.000 долара. Полиција је изузела заражени рачунар и у току је истрага с циљем откривања починилаца овог дјела – рекли су у бањалучкој полицији.

Стручњаци за рачунарску технику су једногласни да је у овој технологији, која је данас неизоставни дио живота али и пословања, огроман новац.

– Хакери настоје да зараде на туђој муци. Није се једном десило да продру у најчуваније војне и банкарске системе, тако да је упад у рачунарску мрежу предузећа која није на том нивоу заштите за њих лак залогај. Проблем је како се борити против њих – рекао је један од рачунарских стручњака који није желио да му име објавимо.

„CTB Locker“

„CTB Locker“ је опасан вирус, а верзија којом је нападнуто предузеће „Нис промет“ је направљена крајем јануара. Ријеч је о кодираном вирусу који је у посљедње вријеме заразио велики број рачунара у свијету. Стручњаци кажу да га је за сада немогуће декодирати без упутства онога ко га је и саставио јер је бржи од већине постојећих антивирусних програма.

Ostavi poruku