Да брак за многе парове у РС више није трајна институција, најбоље потврђује податак да је повећан број развода, поготово међу млађим супружницима.

Посебно је забрињавајуће то што је све мање оних који се одлучују да стану на „луди камен“, док се сваки пети брак заврши разводом, а овај број из године у годину расте.

Из Центра за социјални рад Бањалука истичу да је лани било 258 захтјева за развод брака, а само десет одсто је ријешено помирењем. Захтјеве за развод чешће подносе жене.

– Често се дешава да очеви не плаћају алиментацију јер знају да постоје мањкавости у системима принудне наплате. Доносе увјерења да су незапослени, приказују умањен износ плате јер су запослени код приватника и раде све да би избјегли ту обавезу. Ако су власници некретнине, преписују је на сроднике како се не би могла обавити принудна наплата – рекли су у Центру.

У Бијељини је лани било 120 захтјева за развод брака.

– Од укупног броја захтјева само њих пет завршено је помирењем супружника. У чак 30 одсто случајева подносилац захтјева за развод брака су жене – рекли су у бијељинском Центру за социјални рад.

Референт породично-правне заштите Центра за социјални рад Приједор Бранка Здјелар истакла је да је лани поднесено 80 захтјева за мирење брачних супружника, али није успјело због тешко и трајно поремећених односа.

Према њеним ријечима, број развода брака годинама расте.

У Угљевику је лани забиљежено 10 покушаја мирења супружника, од којих је само један завршен помирењем. У угљевичком Центру за социјални рад су казали да је углавном ријеч о млађим брачним паровима који се унапријед договоре да желе развод.

– Врло је интересантно да је законом регулисано да муж не може поднијети захтјев за развод брака док је жена трудна и док дијете не напуни годину, а имамо већ два случаја да су мајке подносиоци захтјева за раставу прије него што је дијете напунило годину – рекла је социјални раник Биљана Божић.

Координатор за развој активности у Центру за социјални рад Градишка Смаила Малиновић истиче да се број парова који се разводе повећава из године у годину.

– Прошле године смо имали 57 захтјева за развод брака. Ријеч је углавном о млађим паровима и тај број је за око десет одсто већи у односу на 2013. годину – казала је Малиновићева.

Из требињског Центра за социјални рад истичу да је лани разведено 18 брачних парова.

– Није било случајева који су завршени помирењем, а велики број родитеља не плаћа алиментацију за дјецу, углавном због неуређеног правног система – рекли су у требињском Центру.

Учестала нарушеност менталног стања, све мање квалитетних предбрачних и брачних веза доводе до, према мишљењу психолога, све поремећенијих односа међу партнерима.

– Прилагођеност људи је нарушена, улази се у брачну заједницу са различитим мотивима. Приликом упознавања, људи се површно упознају и тек када почну заједно да живе, да стварају породицу, тада настају конфликти између њих. Унутрашњи конфликт се преноси на партнера и долази до развода брака – рекао је психолог Александар Милић.

Најстарији младожења

Док млади често одлучују да ставе тачку на брачну заједницу, у РС су забиљежени случајеви да на „луди камен“ стају и у деветој деценији.

Занимљиво је да је најстарији „младожења“ имао 89 година, а „невјеста“ 82 године, док је најмлађи младожења који је закључио брак имао свега 15 година, а толико је имала и најмлађа невјеста.

Просјечна старост жена приликом закључења брака је 28,1, док први брак у просјеку жене закључују са 26,6 година.

Ostavi poruku