Иницијатива младих за људска права – Хрватска, саопштила је јуче да је поднијела кривичну пријаву против злочинца Бранимира Главаша због јавног подстицања на насиље и мржњу.

Пријава је поднесена, јер је Главаш 1. фебруара, на дочеку који је у његову част организован на Тргу слободе у Осијеку, изјавио да је „напунио акумулаторе… за даље изазове и борбу јер нисмо извршили све оно што смо обећали 1990“.

Главаш је дочекан пошто је пуштен из мостарског затвора, по одлуци Уставног суда Хрватске, гдје је служио казну за злочине почињене над српским цивилима 1991. године у Осијеку.

Иницијатива у пријави истиче да се ове његове ријечи „могу и морају тумачити као изјава у вези с начином на који су спровођена нека од убистава у Осијеку за која одговара“.

Главаш је осуђен за ратне злочине у случајевима „Селотејп“ и „Гаража“, гдје је наредио мучење и ликвидацију српских цивила. Тијела неких жртава пронађена су у Драви са везаним рукама и селотејпом преко уста. Према исказима свједока, неке жртве су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку присиљене да пију киселину из акумулатора.

Иницијатива младих за људска права подсјећа да је још 2012. године кривично пријавила Главаша због откривања идентитета заштићеног свједока, а да државни органи до данас нису поступили адекватно и у складу са законским одредбама.

У овој организацији истичу и да су разочарани реакцијом хрватских функционера, који су „врло гласно реаговали на сличне догађаје у Србији приликом пуштања Војислава Шешеља“.

Иако сматрају да су и Шешељеве изјаве недопустиве, истичу да одговорност хрватских политичара мора бити првенствено усмјерена на догађаје у Хрватској.

Иницијатива младих зато закључује да су хрватски функционери, прије свега, премијер Зоран Милановић и министар правосуђа Орсат Миљенић, показали „високи степен лицемерја“, јер нису јавно осудили Главашеве позиве на мржњу и насиље.

– Тиме су показали како ни у симболичком смислу све жртве рата у Хрватској не могу очекивати једнаку подршку власти, а што је у супротности с принципом једнакоправности, којег је Хрватска дужна гарантовати свим својим грађанима – навела је Иницијатива.

 

Ostavi poruku