Суд на југу Француске доделио је данас одштету од скоро два милиона евра двјема француским породицама чије су бебе замијењене у породилишту у Кану прије више од 20 година.

Суд у јужном граду Грасу наложио је клиници у центру Кана да породицама исплати одштету од по 1,88 милиона евра, што је шест пута мање него што су породице тражиле, пренео је АФП.

Све је почело 4. јула 1994, када је Софи Серано родила малу Манон на клиници у Кану.

Пошто је беба добила жутицу, љекари су је ставили у инкубатор са специјалним свјетлима гдје је примала терапију, заједно са још једном новорођеном дјевојчицом која је имала исти проблем.

Медицинска сестра је нехотице замијенила двије бебе и, иако су обје мајке одмах изразиле сумњу у идентитет беба, пошто им је коса била различите дужине, послате су кући.

Десет година касније, мучен чињеницом да његова кћерка, која има тамнији тен, не личи на њега, Манонин отац се подвргао тесту очинства који је показао да јој он није биолошки родитељ.

Софи Серано је потом утврдила да ни она није Манонина мајка, због чега је покренута истрага у покушају да се нађе друга породица која одгаја њихову биолошку кћерку.

Истрагом је утврђено да су у вријеме рођења двије бебе 1994. три новорођенчета патила од жутице – двије девојчице и један дјечак – а клиника је имала само два инкубатора са специјалним свјетлима, због чега су дјевојчице стављене у један инкубатор.

Двије породице су се први пут среле са својим биолошким кћеркама када су оне имале 10 година, али нису тражиле да се замијене и да свака оде са својим биолошким родитељима.

Од сусрета прије 10 година, породице су се дистанцирале једна од друге.

Ostavi poruku