Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да је одлазећи председник Хрватске Иво Јосиповић, одлуком да одликује члана ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића, увредио и понизио све српске жртве на подручју Босне и Херцеговине.

Линта је у изјави достављеној медијима, Јосиповићеву одлуку оценио као срамну, истичући да је Ганић „човек који је најодговорнији за ратне злочине против припадника ЈНА у Добровољачкој улици“.

Јосиповић је, сматра Линта, током мандата „јасно показао да се његова политика суштински није разликовала од политике Хрватске демократске заједнице што значи да Србију сматра агресором, а Хрватску жртвом јер је тобоже водила ослободилачки рат“.

Како тврди Линта, Јосиповић није ништа учинио ни да започне решавање бројних проблема протераних Срба и преосталих Срба у Хрватској.

Линта је осудио и „лажне изјаве Ганића да је Србија „рушитељ Југославије“ и „окупатор БиХ“, као и да је и даље „главни проблем Балкана“.

Према Линтиним тврдњама, „чињенице јасно показују да је Југославију срушио злочиначки режим Фрање Туђмана и да је за избијање рата у БиХ одговорна Изетбеговићева политика стварања унитарне државе“.

„Србија је главни фактор мира и стабилности на западном Балкану јер влада премијера Александра Вучића сроводи економске и друштвене реформе и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања међу државама које су настале на подручју бивше Југославије“, рекао је Линта.

Он је подсетио и да су све државе, па и Србија, приступањем Женевским конвенцијама прихватиле обавезу да преузму неопходне законодавне мере да би се казнила лица која су одговорна за тешке повреде Конвенција. „То значи да се ратним злочинцима мора судити у свако доба и на сваком месту“, закључио је Линта.

Јосиповић је јуче одликовао члана ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића, којег Србија тражи због ратних злочина.

Ostavi poruku