Из ФБиХ у прошлој години пребивалиште у Српској пријавило је 3.466 становника, док се у истом периоду из РС у ФБиХ преселило 2.794 особа.

У Агенцији за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података (IDDEEA) казали су да је укупно 4.324 лица лани одјавило пребивалиште из БиХ. Када је у питању пријава пребивалишта из ФБиХ у РС, на првом мјесту са највећим бројем пријављених налази се Бањалука, у којој је лани пребивалиште пријавило 397 људи из ФБиХ.

– На другом мјесту је Добој, у којем се пријавило 266 лица, док се на трећем налази Бијељина са 244 „пренесених“ пребивалишта из ФБиХ – казали су у IDDEEI.

Када је у питању одјава пребивалишта из РС такође предњачи Бањалука, коју је лани напустило 285 лица, затим слиједи Добој са 238 одјављених. У удружењима Срба у Федерацији истакли су да је главни разлог све веће миграције из ФБиХ ка РС дискриминација Срба у овом ентитету БиХ.

– Срби под притиском одлазе из Федерације. Њихова права у ФБиХ нико не поштује, због чега се стално селе. Осим тога, ријетки су они Срби који су се запослили у ФБиХ, пројекти који су намијењени њима нестају преко ноћи, а често су изложени и вербалном и физичком малтретирању. Сви ти притисци натјерали су Србе да одлазе из ФБиХ – истакао је предсједник Удружења Срба у Калесији Милисав Гарић.

Он је додао да све што су власти у БиХ обећале да ће урадити у интересу Срба није испоштовано.

– Због свих тих видова дискриминације можемо очекивати да се и у идућем периоду из ФБиХ исели онај мали број Срба који је остао – казао је Гарић.

Ostavi poruku