Пет особа у Републици Српској прошле године је починило 150 крађа, што их сврстава у неславне рекордере.

Убједљиво прво мјесто држи Бијељинац Борислав Лозо, који је на подручју Центра јавне безбједности починио више од 50 кривичних дјела. Тако је он обијао продавнице, апотеке, месаре и стоваришта грађевинског материјала. Осим обијања он је крао и злато, новац, рачунарску опрему, мобилне телефоне и све оно што се може лако продати.

Међутим, он није једини који је жртвама, али и полицији, загорчавао живот. Тако су С. Б. и Д. М. починили 43 крађе на подручју Зворника. На мети напада биле су им породичне куће, станови, продавнице, трафо-станице, репетитори и аутомобили.

Свог неславног рекордера имају и на подручју ЦЈБ Добој. Тамо су двије особе осумњичене за 50 крађа, док се у ЦЈБ Источно Сарајево Г.Л. из Чајнича терети за 22 тешка кривична дјела којим је причинио штету од око 22.000 марака. У приједорском Центру су рекли да су током прошле године поднијели 25 извјештаја против Љ.И., а против исте особе је и годину раније поднесено исто толико извјештаја.

Најмање проблема са понављачима кривичних дјела имају ЦЈБ Бањалука и Требиње, код којих је највише седам извјештаја било поднесено против једне особе.

На подручју ЦЈБ Бањалука је занимљиво да су особе које су починиле највише кривичних дјела причиниле већу штету, тако да се један сумњичи за штету од 280.000, а други за 167.600 марака. Они су појаснили да су извјештаји против ових особа поднесени као резултат вишемјесечних истрага, као што су „Чак“ и „Џокер“, које су спроводили у сарадњи са Окружним тужилаштвом.

Преваре

У ЦЈБ Добој рекли су да су током прошле године поднијели пет извјештаја против Бојана Шуматића (27) из тог града због сумње да је варао поплављено становништво.

Он је током октобра прилазио старијим особама чија је имовина настрадала у мајским поплавама и лажно се представљао као радник Административне службе Добој обећавајући им да ће убрзати исплату штете. Потом им је узимао 150-200 марака, да би им отворио жиро-рачун у банци. Када би жртве дале новац, он би побјегао. Међутим, полиција га је ухапсила и налази се у притвору.

Ostavi poruku