Медиха Салкичевић, звана Медy Уммулуна, једна од шест бх. имиграната ухапшених због финансирања и помагања Исламске државе, појавила се на суду у Чикагу.

Салкичевићева је на суду једино потврдила свој идентитет, те је казала да разумије оптужбе које јој стављају на терет.

Џефри Кол, судија у процесу, казао је да би ова мајка четворо дјеце могла добити и до 30 година затвора ако буде проглашена кривом.

Адвокат Салкичевићеве нагласио је да је његова клијенткиња невина док се не докаже супротно.

Шест особа поријеклом из БиХ ухапшено је у Сједињеним Америчким Државама због сумње да су слали новац и оружје Исламској држави.

Оптужница је подигнута против Рамиза Хоџића (40) и његове супруге Седине (35), Армина Харчевића (37), Нихада Росића (26), Медихе Салкичевић (34) и Јасминке Рамић (42).

Стивен Мејер, амерички стручњак за Балкан, рекао је да је присуство Исламске државе у БиХ веома опасно, јер је то брутална, злочиначка организација гдје год да дјелује.

Мејер је истакао да је опасност од присуства Исламске државе у БиХ трослојна.

Када је ријеч о БиХ, прва опасност од Исламске државе су напади на мете у БиХ, друга је да буде транзитна организација за оружје, новац и људе из Европе на Блиски исток и трећа опасност је да буде привлачна за муслимане у БиХ, који су разочарани сиромаштвом и великом стопом незапослености у земљи.

Мејер је истакао да није изненађен што су држављани БиХ ухапшени у САД због повезаности с Исламском државом.

„Исламска држава је посвећена, насилна организација са сједиштем на Блиском истоку, али све више има међународни домет“, истакао је Мејер.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, изјавио је јуче да је очигледно да у било којем терористичком акту било гдје у свијету у посљедње вријеме има људи који су поријеклом из БиХ.

Лукач је истакао да случај хапшења у Америци потврђује још једном да се на БиХ, када је ријеч о тероризму и екстремизму, мора обратити посебна пажња.

Он је рекао да је МУП РС упознат с хапшењем шест држављана БиХ у Америци, али не и са детаљима.

Ostavi poruku