Држављанства БиХ посједује велики број лица афроазијског поријекла која су повезана с тероризмом и која су проглашена опасним по безбједност БиХ, а међу њима су они који користе више идентита, којима су држављанства одузета па враћена, док су некима документа само застарјела, а држављанства им нису одузета.

Њихови досијеи налазе се у евиденцији безбједносних агенција, у којој је 741 лице афроазијског поријекла који су држављанства БиХ добили на основу лажних података. Многи од њих налазе се на америчким „црним листама“, а један од њих је и Ирачанин Фадил ал Хамдани, професионални војник и припадник јединице „Ел муџахедин“ од 1992. до 1995. године, у којој је био помоћник команданта. У његовом досијеу пише да је рођен у Ираку 1960. године и да је на студије у БиХ стигао 1979. године. Студирао је у Сарајеву, 1983. године преселио се у Зеницу, а 1987. године оженио се држављанком БиХ с којом има петоро дјеце.

– Ал Хамдани је три пута стекао држављанство БиХ. У марту 1992. године држављанство је добио под именом Авад Фадил, а добио га је и фебруару 1995. године. У августу 2006. године утврђено је да држављанство БиХ стекао преваром, лажним информацијама. Иако је посједовао држављанство, поднио је и други захтјев за натурализацију. Користио је документа која су му издата на различита имена – наведено је у досијеу.

Према одлуци врховне команде Армије РБиХ од 5. августа 1994. године, коју је потписао тадашњи предсједник Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић, Ал Хамдани је унапријеђен у чин капетана.

Он је 2009. године проглашен опасним по националну безбједност и смјештен је у Имиграциони центар. Требало је да буде депортован у Ирак, али је улагањем жалби одуговлачио тај процес. Суд БиХ га је у априлу 2011. године пустио из Имиграционог центра уз обавезно јављање Служби за послове са странцима, а он је у мају 2012. године то искористио за бјекство. Безбједносне службе још трагају за њим.

У досијеу Алжирца Френди Омара пише да је рођен 1966. године, а да је у књигу рођених у сарајевској општини Центар накнадно уписан 1998. године под бројем 11.414 кад је добио и држављанство БиХ.

– Мјеста пребивалишта и боравка пријавио је на пет адреса. Од тога три су биле у Сарајеву, а двије у Зеници. Оженио се држављанком БиХ Мирсадом Наџић, а користи више идентитета – стоји у досијеу.

Он је у јануару 2010. године проглашен пријетњом по националну безбједност и депортован из БиХ уз трогодишњу забрану повратка. Међутим, илегално се вратио у БиХ, па је у септембру 2011. године понове смјештен у Имиграциони центар, одакле је у марту 2012. године опет депортован у Алжир. Врло је могуће да се, користећи лажни идентитет, опет налази у БиХ.

И Омар је током рата био припадник одреда „Ел муџахедин“. Био је и члан терористичке групе „Такфир ве Хиџра“ којој су припадали и француски држављани Лајонел Димон и Кристоф Казе, који на познатој фотографији држи одсјечену главу српског заробљеника.

Боравак муџахедина у БиХ омогућавали су високопозиционирани војни и политички функционери СДА Шефик Џаферовић, Шемсудин Мехмедовић, Сакиб Махмуљин, тако што су им одобравали издавање личних документа на више различитих идентитета. То су најчешће радили тако што су им то омогућавали на основу учешћа у рату и фиктивних бракова, а без претходних провјера о идентитету и прошлости.

Амбасадор

У досијеу Јорданца Јасина Равашдеа, који је једно вријеме био амбасадор БиХ у Кувајту, такође стоји да је држављанство БиХ добио незаконито, али да му оно никад није одузето. Период у којем је био амбасадор, од 2007. до 2011. године, обиљежен је низом афера – од шверца алкохола до физичких напада.

– Рођен је 1956. године у Јордану, а на основу одлуке ЦСБ Сарајево од 2. новембра 1995. године накнадно је 1997. године уписан у књигу рођених у сарајевској општини Центар под бројем 10.327 – пише у његовом досијеу.

Наведено је да од 1. јануара 1993. године има пријављено пребивалиште у Загребу у Крапиској улици 10А. Пише да је пасоше БиХ добио у ДКП БиХ у Загребу 19. марта 1997. године и 18. јула 2000. године, у којима је као мјесто становања наведено Сарајево, улица Франца Лехара 1.

Ostavi poruku