Шест особа поријеклом из БиХ ухапшено је у Сједињеним Америчким Државама због сумње да су слали новац и оружје „Исламској држави“, саопштено је из Министарства правде САД.

Шест држављана БиХ из Сент Луиса, Чикага и Њујорка ухапшено је због сумње да су слали новац и оружје, а међу ухапшенима има и мушкараца и жена старости од 26 до 42 године.

Сви су оптужени за завјеру и финансирање терориста. Они су, наводно, слали оружје, војну униформу, новац и борбену опрему извјесном Абдулаху Рами Пазару, Бошњаку који је 2013. године из САД отпутовао у Сирију да би се прикључио „Исламској држави“.

Осумњичени су, наводно, новац пребацивали у Турску и Саудијску Арабију трећим особама који су га касније слали припадницима „Исламске државе“.

„Пазара није оптужен у овом случају, јер се вјерује да мртав. Са осумњиченима је комуницирао путем друштвених мрежа, хвалећи се активностима у Сирији, међу којима су убиства и отмице“, рекао је помоћник главног тужиоца за националну безбједност Џон Карлин, пренио је АП.

Оптужница је подигнута против Рамиза Хоџића /40/ и његове супруге Седине /35/, Армина Харчевића /37/, Нихада Росића /26/, Медихе Салкичевић /34/ и Јасминке Рамић /42/.

Сви они су рођени у БиХ, али су имигрирали у САД. Ухапшенима пријети казна затвора од 15 година и 250.000 долара казне.

Хоџић и Росић су оптужени и за ковање завјере за убиство, те би могли добити и доживотну казну затвора.

Ostavi poruku