Комунална полиција, која се из милоште назива и “млађом сестром полиције”, осим бројношћу и немилосрдношћу појединих у њеним редовима, може се похвалити и већим платама од оних које има редовна полиција.

За разлику од чувара реда и мира, чије су плате око 43.000, они који (би требало да) буду десна рука различитих градских инспекција за свој посао добијају накнаду од 56.000.

На сајту синдиката полиције и полицијских припадника, њихов председник Блажо Марковић објавио је писмо у ком се симболично пита “ко коси, а ко воду носи“.

Алудирајући у наслову саоштења на важност надлежности комуналне полиције или не, тек, Марковић наводи да “припаднике МУП-а, а посебно његов униформисани састав, највише вређа апсурд да су плате комуналних полицајаца веће од плата припадника МУП-а, иако се они не упуштају у ризичне интервенције, не хапсе наоружане криминалце већ приводе девојке са лисицама на рукама које се шверцују по превозу”.

Осим неоправданости већих плата за оне који се не боре против криминалаца, дилера и силоватеља, већ непрописно паркираних возила, графита, смећа и шверцера, али оних у ГСП-у, Марковић истиче и да се са великим платама не исцрпљује списак привилегија које имају комунални полицајци.

– Предвиђено је запошљавање 800 нових „комуналаца“ само у Београду, док су у исто време редови београдске полиције годинама 30-40 одсто непопуњени, јер вечито нема пара за пријем нових полицајаца. Слично је и са опремањем комуналне полиције – новим униформама, службеним возилима… – истиче Марковић.

Ostavi poruku