Њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен је поручила да је Њемачка спремна да буде лидер, али и нагласила немачко “не“ испоручи оружја за Украјину.

“Да, ми смо спремни“, рекла је фон дер Лајен, поводом питања експерата и политичара да ли је Њемачка спремна да води, а медији оцјењују да је она на прошлогодишњој конференцији у Минхену обазривије сигнализовала њемачку спремност за “преузимање више одговорности“.

И, премда чак више од 60 одсто Нијемаца, према посљедњим анкетама, није за иностране војне мисије Бундесвера, фон дер Лајен је нагласила њемачку спремност да се више ангажује у рјешавању међународнихи криза.

‘Think twice’ је наша поука из наше историје, али и наша морална обавеза је, такође, да свом снагом стојимо на одбрани универзалних људских права и управо на основу наше историје, равнодушност, није опција“, рекла је фон дер Лајен, прва жена-министар војни у Њемачкој.

Она је навела да „Украјини већ има исувише оружја“.

Пре почетка скупа шеф NATO Јенс Столтенберг је изјавио како у потпуности подржава напоре Ангеле Меркел и Франсоа Оланда да обезбједе мирно разрјешење најновије кризе у Украјини.

„Ситуација је веома озбиљна, кртична и хитна и зато у потпуности подржавам напор канцеларке Меркел и предсједника Оланда да се пронађе политичко решење“, изјавио је Столтенберг за новинаре долазећи на минхенску конференцију, на којој је украјинска криза најважнија тема.

Ostavi poruku