ХРВАТСКО Министарство унутрашњих послова потврдило је да је из евиденције о пребивалишту избрисано чак 257.231 особа, а претпоставља се да је међу њима много Срба. То је резултат ступања на снагу новог закона, који је прописао обавезу свих држављана да пријаве пребивалиште у Хрватској као услов за добијање нове личне карте.

Једним потезом бирократске оловке 30. децембра прошле године без докумената су трајно остали сви који хрватским властима нису поново доставили адресу сталног становања на простору ове државе. Нови прописи предвиђају и полицијске провере оних који су то учинили. Одјава није примењена код грађана који су се пријавили у полицији или преко амбасада и конзулата Хрватске, а у међувремену им куће или станови нису обновљени.

Да је доношењем овог закона Загреб ставио тачку на прогон Срба из Хравстке сматра Милојко Будимир из Асоцијације избегличких удружења. Он истиче да је усвајањем нових прописа и формално остварена намера Фрање Туђмана да број Срба у Хрватској сведе на око четири посто станивништва.

– Надали смо да ће Хрватска продужити рок за пријављивање, како би што више избеглих Срба могло да поступи по новом закону, али то се није догодило – објашњава Будимир. – Са њихове стране није учињен ниједан гест добре воље. Међународна заједница, па ни Србија, нису довољно учиниле како би овакав епилог био избегнут.

Будимир каже да је могуће да су готово сви са списка избрисаних Срби. Чак ни они који су се пријавили нису трајно решили проблем, јер ће за свега пет година морати поново да пријављују пребивалиште у Хрватској.

Последице жестоке одлуке власти у Загребу тренутно не могу тачно да се предвиде, али је сигурно да неће ићи у корист Срба.

– Из Загреба нас уверавају да нећемо остати без држављанства, већ само без пребивалишта и личних карата. Нећемо моћи да гласамо, али то је мањи проблем јер и до сада Срби нису масовније излазили на гласање. Под највећим знаком питања је наша имовина, која би поново могла да се нађе на удару државе – прибојава се Будимир.

Срби из Хрватске прибојавају се да ће њихови домови бити проглашени кућама за одмор уместо за становање, што подлеже жестоком порезу. Српска добра третираће се као имовина странаца, чиме ће бити драстично умањена права Срба у локалној заједници – право на језик, писмо, представљање…

 

НЕДОСАЊАНО ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО

СРБИ из Хрватске надали су се да ће проблем са пребивалиштем бити решен у билатералним контактима Београда и Загреба.

– Праведно решење би био договор о двојном држављанству, који би нам омогућио задржавање докумената и статус једнак Хрватима – објашњава Будимир. – Такав споразум и Србија и Хрватска имају са БиХ. Загребу је, међутим, било у интересу да останемо без личних исправа.

Ostavi poruku