Чланице Савјета безбједности УН поздравиле су данас најављени наставак дијалога Београда и Приштине и изразиле забринутост због насиља које је избило током недавних протеста на Косову.

„Уз дужно поштовање за протесте, будимо сасвим јасни – сви грађани имају демократско право да протестују, али насиље је нелегално и неприхватљиво. Осуђујемо све акте вандализма над јавном и приватном имовином, застрашивање новинара и телевизијских екипа“, рекао је представник САД при УН.

Он је додао да је неприхватљива и примјена силе против „вјерских ходочасника“ каква је виђена на православни Божић код Ђаковице, када је каменован аутобус са Србима.

Представник САД при УН оцијенио је да је боравак премијера Србије Александра Вучића на Косову за Православну нову годину корак ка нормализацији односа.

Он је похвалио Београд и Приштину због посвећености наставку дијалога и изразио наду да ће састанак у понедјељак, 9. фебруара, у Бриселу уродити конкретним резултатима.

Представници Велике Британије, Француске и Русије указали су на значај формирања специјалног суда за процесуирање злочина ОВК на Косову.

Руски амбасадор је оцијенио да у претходном периоду на Косову није било напретка у области правосуђа, борбе против корупција и организованог криминала, као и да и даље постоје етничке тензије, о чему свједоче напади на православне манастире, као и каменовање аутобуса са Србима у Ђаковици.

Он је навео да је Москва забринута због учешћа косовских Албанаца у џихадистичким покретима у Ираку и Сирији.

Представник Русије поновио је и да позиција Москве према питању Косова остаје непромијењена и да Русија сматра Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН кључним документом.

Представник Велике Британије изразио је забринутост због насиља током недавних демонстрација на Косову и позвао косовске власти да учине све да би такве ситуације биле избјегнуте у будућности.

Он је пожелио успјех Београду и Приштини на састанку 9. фебруара у Бриселу и оцијенио да је „напредак на радном нивоу од кључног значаја“, а нормализација односа незаобилазна на путу Србије и Косова ка ЕУ.

Представник Кине при УН поручио је да Пекинг подржава територијални интегритет Србије, као и наставак дијалога Београда и Приштине, с циљем проналажења одрживог рјешења.

Представник Шпаније дао је подршку наставку дијалога, чији је циљ остварење конкретних резултата за добробит свих грађана у региону.

„Важно је направити брз прогрес у три области – правосуђу, имовини и пуној примјени бриселског споразума“, рекао је представник Шпаније при УН.

Подсјетивши на недавне протесте и нападе на манастире, представник Шпаније је рекао да се још не може говорити о потпуном помирењу између етничких група.

Он каже да је Шпанија посвећена европској перспективи западног Балкана која ће допринијети стабилности у региону и економском и социјалном просперитету.

Ostavi poruku