Дејвид Соуан (20), који се желио придружити џихадистима у Сирији, осуђен је у Лондону на три и по године затворске казне, јавља BBC.

Соуан, који је студирао на лондонском колеџу „Биркбецк“, порекао је да се припремао на терористички чин али суд „Олд Баилеy“ га је у децембру осудио.

Тужилац је казао како је Соуан, муслиман из Србије, био на путу за Сирију како би се борио на страни екстремиста када је у мају ухапшен на аеродрому „Heathrow“.

У одбрану, његов адвокат је рекао како је био „сам и изолован“ у Лондону.

Соуан, који је у децембру 2013. посјетио Сирију, ухапшен је након што су његове колеге студенти постали забринути због његових радикалних погледа на ислам и фотографија на којима је позирао с оружјем у Сирији.

Полиција је одузела његов лаптоп и мобилни и пронашла фотографије, снимке и документе који откривају „симпатије према екстремистима“.

Тужилац Сара Вајтхаус је навела како је на мобилном телефону имао снимак на којем се види како једном човјеку режу гркљан, те како је снимак био прешокантан да би га показали у судници.

Соуаанов одвјетник, Али Бајва, навео је како је његов клијент емоционално незрео и наиван млади човјек.

„Био је рањив јер је био осамљен и изолован док је као странац студирао у Лондону далеко од своје породице. Лично је био свједок два рата, оног на Балкану када је имао само пет година и у Сирији као тинејџер“, рекао је Бајва.

Судија Питер Рук га је осудио као „младог преступника“, но казао је како је његов случај итекако озбиљан.

Британски медији наводе да је Дејвидова мајка хришћанка из Србије, а отац муслиман из Сирије, те да је дјетињство провео у Србији. Након што се породица преселила у Сирију, преузео је очеву вјеру. У Велику Британију је дошао прије годину дана.

Ostavi poruku