АЛБАНЦИ последњих месеци масовно одлазе са Космета у земље западне Европе. Да не бирају начин, види се по броју комби и такси возила свакодневно паркираних на административном прелазу Мердаре. У „бољи живот“ хрле аутобусима и разрађеним уговореним „линијама“ које их пребацују до Суботице, а даље, кажу: „Шта бог да“.

Превоз путника са Космета постао је организован посао и на овом прелазу. Путници са косметске административне линије пешице пристижу у групама. „Туру“ путника, међу којима је неколико млађих људи, жена и деце, затекли смо прекјуче око 16.00 сати. Затрпани пртљагом, силазе низ магистралу до комбија паркираног са куршумлијске стране. Старији човек, очито „вођа“ групе, разговара са возачем, док путници улазе. У црној зимској јакни и са наочарима, једва пристаје да говори за новине, откривајући нам само иницијале. Каже да су му путници рођаци. Дошао је да их испрати.

– Сви су из општине Подујево – проговара после дужег премишљања Б. Н. (60), просветни радник. На питање куда путују, одговара без размишљања: „Зна се куда, сви за Европу“.

До Суботице, а даље, нека их срећа прати.

– Испраћам их и није ми лако, као ни њима. У белом свету траже бољу судбину, јер на Косову никада није било горе. Чак се и пре 1999. године живело боље – признаје наш саговорник.

Каже и да су разлози одласка његових рођака економске, али и политичке природе. Ka „бољем животу“ отишло је више од 30.000 људи са Косова. У Европи их другачије третирају када су са фамилијом.

– Када већ глава породице није код куће, нека иду сви – преноси нам Б. Н. резоновање Албанаца, и додаје да је у многим селима у подујевској општини знатно смањен број становника, најмање 10 одсто људи је отишло.

Док причамо, у тишини се и друга група путника смешта у комби. Опет породица. Путника има више него места у возилу, па од пута одустаје средовечан човек, у корист младића који се придружује мајци и двема сестрама.

– Кренуо сам са породицом. Куда, сам бог зна. До Суботице, па даље… – после дужег убеђивања пристаје да говори млађи човек из околине Приштине. – И неизвесност је боља, јер нас је на Косову све притисло. Економска ситуација али и ови терористи из ИД (Исламске државе) који регрутују људе за одлазак на ратишта у Сирију и Ирак. Имам фамилију па одлазим на сигурно.

На питање да ли су га директно „врбовали“ одмахује главом, али каже да индиректних позива има.

– Нуде новац и све што нам треба да идемо да се боримо, а ко не прихвати, против је…

Причу овог човека који не жели да се представи прекида плач бебе, коју на првом седишту комбија смирује мајка. Одсечно нам одговара да не говори српски и не жели да се фотографише. Од фото-апарата и камера зазире и жена која једном руком држи дете док се другом бори са торбом и неколико препуних кеса. Прилази без речи комбију и улази у возило – до Суботице.

ЏИХАДИСТИ И ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ
Већина оних који дођу у земље западне Европе тврде да то чине из економских а не политичких разлога, али се незванично може чути да постоји и страх од терористичких група које мобилишу млађе Албанце за учешће на ратиштима у Ираку и Сирији. Говори се и о наводним припремама за нападе на Србе, али према јучерашњим наводима приштинских медија, разлог је и драстичан пораст броја оболелих од карцинома у 2014. години. Према подацима Института за јавно здравље Косова, само у првој поовини прошле године регистровано је 1.170 нових случајева оболелих од ове болести.

Ostavi poruku