Заставе Исламске државе (ИС), које су се прије него што су уклоњене вијориле на кућама у Горњој Маочи, селу код Сребреника насељеном вехабијама, начиниле су штету за БиХ, јер је ружна слика из тог села обишла Европу, која је узнемирена због овог инцидента.

То сматрају стручњаци за безбједност, који подсјећају на бројне страхоте у режији ИС, тренутно најозлоглашеније терористичке организације.

„После напада у Паризу, дешавања у Сирији и Ираку, те последњих злочина које је починила Исламска држава, појављивање њених симбола на тлу Европе, и то тако близу великих европских градова, је у сваком случају изазвало шок у европској јавности“, оцијенио је Зоран Драгишић, стручњак за безбједност.

Горња Маоча, како он додаје, на мапи свих значајних свјетских служби обиљежена је као мјесто гдје постоји ћелија међународног исламистичког тероризма, тако да нико није изненађен овим инцидентом.

„То што се десило не шаље лепу слику о БиХ у свет и значајно је узнемирило Европу. Ево, мене данас зову новинари из читаве Европе да то коментаришем, што показује да су они врло узнемирени“, рекао је Драгишић.

Из Делегације ЕУ у БиХ става су да бх. надлежне службе треба да се позабаве проблематиком екстремизма у БиХ.
„Европска унија се снажно противи свим врстама екстремизма и сматрамо да власти БиХ и агенције за спровођење закона треба да предузму одговарајуће мјере у борби против екстермизма“, рекао је Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ.

Милорад Додик, предсједник РС, изјавио је да истицање заставе Исламске државе у Горњој Маочи није никакво изненађење, ако се зна да више од 350 лица из БиХ учествује у структурама те радикалне организације.

„Неки су и погинули ратујући за Исламску државу. У БиХ је њихова родбина и пријатељи који баштине идеје Исламске државе, што треба да буде упозорење за све нас“, рекао је Додик, додајући да је ширење идеје ИС на овим просторима веома опасно и узнемиравајуће.

Ако знамо да се БиХ баш и не може похвалити да је магнет за стране инвеститоре, онда никога не чуди ни то што бх. пословна заједница страхује да ће заставе ИС, које су фотографисане у Горњој Маочи, изазвати посљедице.

„Чујте, све оно што може да доведе у питање нечију инвестицију, наравно да га плаши. Не вјерујем да сигурносне агенције не знају ко тамо живи, а нешто се мора дефинитивно предузети да таквих ствари не буде“, рекао је Алија Ремзо Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ.

А, засад је, према доступним подацима, предузето само једно – полицајци из више агенција „упали“ су у четвртак у Горњу Маочу, гдје су тражили заставе ИС које су дан раније усликане на кућама. И нису их пронашли. У том селу лоцирани су и графити подршке ИС, али су они – прекречени.

„Горња Маоча централа вехабија“

Бројни европски медији увелико се баве дешавањима у Горњој Маочи, етикетирајући ово село као централу вехабија на Балкану.
Аустријски „Дер Стандард“, осврћући се на радикализацију муслимана на Балкану, пише да, поред бројних траума у БиХ и на Косову, сиромаштво иде у корист онима који регрутују муслимане за такво што.

Базирајући се на потрагу за заставама Исламске државе у Горњој Маочи, тај лист напомиње да је опет спроведена рација „у оном мјесту које већ доста година важи као централа вехабија на Балкану“.

Ostavi poruku