Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да поштује одлуку већине у Народној скупштини Републике Српске која је усвојила Закон о јавном реду и миру.

„Постоји неколико ‘дрекаваца’ који покушавају да се представе као неко удружење и форсирају причу о том закону. Никаквог ограничења слободе говора нема, али се мора знати да се не може злоупотријебити ништа, па ни било који облик комуникације“, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да се ништа не ради што већ није виђено у неким европским земљама, те да су у САД далеко строжи услови за неке ствари.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Закон о јавном реду и миру.

БиХ никада неће имати јединствену политичку организацију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да БиХ никада неће имати јединствену политичку организацију.
На питање колико је реално да се талас јачања љевице пренесе у БиХ, Додик је рекао да не мисли да је либерални капитализам био успјешан, а неуспјех је показао довођењем цијелог свијета у глобалну кризу.

„Та глобална криза тражи политичке и идеолошке одговоре. Истрајавање на концепту неолибералног капитализма неће довести до рјешења“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да у свијету богати постају још богатији, а сиромашни још сиромашнији.

„Треба неко да одговори на те проблеме и заштити осиромашене и обесправљене“, рекао је Додик. /крај/бон/јп/мђ

Потребне реформе у образовању

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Републици Српској потребне реформе у области образовања, посебно када је ријеч о сертификацији и рангирању факултета.
Додик је рекао да у Српској постоје јавни факултети који су одржали квалитет наставе, али да је присутна и експанзија других факултета који немају потребан квалитет, а имају исте услове.

„Обавићемо рангирање факултета, и они који су више рангирани имаће предност. Потребна је и сертификација професорских звања. Професори ће морати да доказују способност и да одрже квалитет и тренд са савременим кретањима у региону, јер је то једини начин да се одржи квалитет наставе и подигне знање“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је, пред почетак свечане академије на Економском факултету поводом 40 година рада ове високошколске установе, оцијенио да професори, осим у професорском и научном раду, морају имати и јавни ангажман у објашњавању актуелних тема.

„Свако друштво које претендује да буде озбиљно мора да има јаке научне институције“, истакао је Додик и додао да је поносан на Економски факултет у којем постоје добри предуслови за квалитетан рад и професора и студената.

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци Новак Кондић изјавио је да ће ове године око 160 студената стећи звање дипломирани економиста, а 16 звање магистра економских наука.

Он је истакао да Економски факултет 40 година континуирано образује младе, чак и у најтежим ратним временима.

Кондић је истакао да професори овог факултета, у сарадњи са друштвеном заједницом, стварају најбоље услове за студирање и образовање младих.

На свечаној академији Економског факултета, који похађа више од 2.400 студената, промовисани су дипломирани економисти и магистри економских наука.

Академији су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар науке и технологије Јасмин Комић, делегат у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић, ректор бањалучког Универзитета Станко Станић, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, те остали представници политичког и друштвеног живота Српске и гости академске заједнице из Србије, као и студенти.

 

Ostavi poruku