Ђорђе Ћулум (34) из Бањалуке осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на двије године затвора због покушаја убиства Милоша Моравца такође из Бањалуке.

Осим на затворску, Ћулуму је изречена и новчана казна од 1.500 марака за нелегално посједовање оружја.

Ћулумов адвокат Дарко Кременовић потврдио је да је пресуда изречена након што је суд прихватио споразум, који је његов брањеник постигао са Окружним тужилаштвом.

Он је истакао да је оштећени Моравац избачен из суднице током разматрања споразума непосредно прије изрицања пресуде.

– Он је удаљен из суднице зато што је извријеђао судско вијеће и окружног тужиоца Тању Мрђу, којој је рекао да не зна да ради свој посао, већ да треба да иде чувати овце – потврдио је Кременовић наводећи да је пресуда резултат компромиса.

Закљученим споразумом Ћулум је признао да је 1. марта прошле године испред хотела „Босна“, у центру Бањалуке, покушао да убије Моравца пуцајући на њега из пиштоља „магнум 357“.

Покушају убиства претходила је свађа и туча. Ћулум се, возећи „фолксваген тигуан“, зауставио испред BMW-а, који је возио Моравац, да би Моравац потом изашао из свог аутомобила, пришао „тигуану“ и кроз отворен прозор шаком ударио Ћулума. Послије ударца Моравац је кренуо у свој аутомобил. Ћулум је изашао за њим и ударио га пиштољем у главу, а потом је пуцао и ранио га у груди. Након тога је Ћулум побјегао и предао се крајем априла.

Ћулум је раније осуђиван за кривична дјела, а у фебруару прошле године осуђен је на двије године и шест мјесеци затвора због изнуде 75.000 марака од Синише Слијепчевића и његове мајке Ранке.

Моравац је радник обезбјеђења у ноћном клубу „Кантри клуб“, а у вријеме рањавања није радио.

У новембру 2008. године рањен је у бањалучкој Јеврејској улици у тучи више младића. Њега је тада хицем из пиштоља ранио Синиша Шакић звани Кинез, који је такође познат по кривичним дјелима.

Ostavi poruku