Генерални секретар Бан Ки Мун оцијенио је у новом извјештају о Косову да послије конституисања владе и парламента, Косово треба брзо да предузме кораке за успостављање специјалног суда за злочине о којима је водио истрагу истражни тим Европске уније.

Савјет безбједности Уједињених нација расправљаће о Бановом извјештају 6. фебруара.

– Позивам косовске политичке вође да удвоструче своје напоре за јачање широког разумијевања јавности и консензуса о том питању, с обзиром на његов значај за будућност Косова – наведено је у извјештају.

Специјални истражни тим ЕУ под вођством главног тужиоца EULEX-а Клинта Вилијамсона, водио је истрагу о ратним злочинима које су на Косову починили косовски Албанци током и послије 1999. године, као и о наводима извјестиоца Савјета Европе, Швајцарца Дика Мартија о трговини органима заробљених Срба и других неалбанаца на Косову.

Бан је у редовном тромјесечном извјештају о Косову навео да треба наставити напоре у погледу успостављања владавине закона и промовисању истинског дугорочног помирења међу косовским заједницама.

Бан Ки Мун је истакао да очекује што скорије потпуно и искрено ангажовање Београда и Приштине у дијалогу на високом нивоу у којем посредује ЕУ.

– Кључно питање у том погледу остаје успостављање, у складу са споразумом, Заједнице српских општина – навео је Бан Ки Мун.

Бан је навео да разлог за забринутост дају извјештаји о масовном одливу становништва са Косова у посљедњим мјесецима и да у том свјетлу поздравља напоре косовских власти да се ухвате укоштац са питањем миграције.

EULEX

Генерални секретар УН је поздравио и брзе кораке предузете да би биле истражене оптужбе за корупцију у EULEX-у, како оне не би биле искоришћене да се поткопа важна улога коју та мисија ЕУ игра на Косову и како би све стране наставиле да са њом сарађују.

Ostavi poruku