Најављена сњежна мећава захватила је Словенију због чега су затворене поједине школе, а заведена ограничења у друмском саобраћају, јавио је АП, преносећи да су власти саопштиле да је данашња мећава највећа ове зиме.

Према њиховом саопштењу, обилне сњежне падавине и јак вјетар погодили су прво западни дио земље, а очекује се да се невријеме током дана прошири на цијелу територију државе.

Саобраћајна полиција затворила је три гранична пункта за камионе како би било избјегнуто стварање колона и њихово заглављивање на путевима. Возачи су упозорени на могуће застоје и речено им је да напуне резервоаре прије него што крену на пут, уз савјет да остану код куће ако је то могуће.

За сада, школе су затворене у два мјеста на западу државе, а више затварања се очекује током дана.

У Словенији је проглашен наранџасти степен опасности од временских непогода, у неким дијеловима и црвени.

Стручњаци најављају да ће у већем делу Словеније у просјеку пасти више од 40 центиметара снијега, а у неким дијеловима земље и преко 70 – посебно на сјевероистоку, око Марибора и јужним крајевима на подручју Новог Места, док се у приморју очекују и веома јаки удари вјетра.

Службе цивилне заштите у градовима препоручиле су грађанима да идућих дана умјесто личних возила користе јавни превоз, а старије грађане позвале су да не излазе из станова без потребе.

Како је и најављено, обилан снијег већ пада широм Хрватске, зимске службе раде „пуном паром“, а у планинским предјелима западних крајева очекује се стварање и знатнијег сњежног покривача, уз јачање вјетра.

Сусњежице и снијега, према најави метеоролога, може бити и на сјеверном Јадрану, док ће обилније кише, понегдје уз израженије пљускове с грмљавином, бити у Далмацији, јављају локални медији.

Јуче је Метеоаларм је издао црвено упозорење за карловачко и госпићко подручје, док наранџасто важи за загребачко и дубровачко подручје, Међимурје, Загорје, Истру, Кварнер и сјеверну Далмацију.

Према Метеоаларму, на госпићком подручју данас се очекује више од 50 центиметра снега, као и веома јак североисточни вјетар.

Надлежне службе савјетују возаче да на пут не крећу без зимске опреме, правовремено се информишу о стању и проходности путева и, уколико је могуће, да одложе путовања.

Смиривање времена и престанак падавина у Хрватској очекује се у недјељу.

Ostavi poruku