Припадници Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ у Горњој Маочи данас нису затекли заставе „Исламске државе“, а о резултатима извршених провјера обавијештено је Тужилаштво БиХ, саопштено је из SIPA-е.

Припадници SIPA-е, заједно са полицијским службеницима федералног МУП-а и МУП-а Тузланског кантона, у координацији са Тужилаштвом БиХ, изашли су данас на лице мјеста ради утврђивања свих чињеница на терену у вези са информацијом да је у насељу Горња Маоча истакнута застава терористичке организације „Исламска државе“.

Из SIPA-е наводе да ће са Тужилаштвом БиХ наставити активности на утврђивању свих битних чињеница с циљем расвјетљавања овог догађаја.

Федерална телевизија објавила је јуче фотографије из Горње Маоче на којима се види застава и друга обиљежја терористичке организације „Исламска држава“.

Горња Маоча, код Сребреника, сједиште је вехабијске заједнице, а становници су скоро деценију под истрагом полицијских и обавјештајних агенција због сумње да су повезани са тероризмом.

Заставе има па нема

Новинари који су јутрос ушли у Горњу Маочу, на кућама тамошњих становника нису затекли извјешене заставе “Исламске државе“, као ни друга терористичка обиљежја.

Едис Боснић, припадник селефијске заједнице у Горњој Маочи казао је да они „живе нормалан и миран живот“ и да заставе ИСИЛ-а које су се дан раније појавиле у том селу нису дјело те заједнице, јавио је Аваз.

Објаснио је да су у село дошла „двојица људи са стране“ који су на напуштену кућу поставили заставе ИСИЛ-а и да заједница којој он припада нема ништа са тим дјелом.

Становници овог мјеста које територијално припада Дистрикту Брчко скоро су деценију под истрагом полицијских и обавјештајних агенција због сумње да су повезани с тероризмом.

Иначе, сљедеће сриједе пред Судом БиХ почиње суђење Хусеину Боснићу, званом Билал, који је често боравио у Горњој Маочи и који је након одласка Нусерта Имамовића у Сирију преузео дужност вође вехабијског покрета у БиХ.

Полиција »чешља« Маочу

Припадници више полицијских агенција у БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ, врше провјере у вези са истицањем застава и других обиљежја „Исламске државе“ у Горњој Маочи, речено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Активности на терену проводе полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона и Полиције Брчко дистрикта.

Из Тужилаштва БиХ нису могли дати више информација о овим активностима.

У Сипи су претходно Срни потврдили да се, у сарадњи са другим полицијским агенцијама, а уз претходно договорене мјере са Тужилаштвом БиХ, предузимају активности у вези са истакнутим заставама и обиљежјима терористичке организације „Исламска држава“ у насељу Горња Маоча.

Радуљ: Угрожена безбједност грађана

Истицање заставе и осталих обиљежја „Исламске државе“ на територији БиХ и величање ове терористичке организације, која чини гнусне злочине над недужним цивилима, угрожава безбједност грађана БиХ, изјавио је Срни замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ.

Радуљ је поздравио брзо реаговање безбједносних и правосудних институција БиХ за које наводи да су препознале друштвену опасност овог чина и већ реагују на терену.

„Чин истицања заставе ‘Исламске државе’ може се окарактерисати као кривично дјело из групе кривичних дјела против интегритета БиХ прописаних Кривичним законом БиХ“, рекао је Радуљ.

Према његовим ријечима, на надлежним правосудним институцијама је да цијене да ли је у конкретном случају почињено кривично дјело или неки други деликт који је санкционисан законодавством БиХ.

Ostavi poruku