Између нове грчке владе, која је пре недељу и по дана преузела дужност, и званичника Европске уније дефинитивно постоји сукоб, али не толико због позајмица и рокова отплате колико због – стила одевања.

Да Грке не привлачи традиционални стил европских политичара, који налаже одело са краватом, доказује то што је скоро цео нови грчки кабинет усвојио модни стил 40-годишњег премијера Алексиса Ципраса, који упорно одбија да стави кравату, чак и када обуче одело, преноси АП.

Председник Европског парламента Мартин Шулц се прошле недеље нашалио на тему Ципрасовог опуштеног оковратника, а сличан је био и гест француског министра финансија Мишела Сапена, који се у Паризу прошлог викенда насмејао пребацивши пругасти шал око врата заменику грчког министра за финансијске односе са Европом Еуклиду Цакалотосу.

Италијански премијер Матео Ренци отишао је синоћ и корак даље, поклонивши Ципрасу италијанску кравату да је стави када Грчка напокон изађе из продужене финансијске кризе, пошто је Ципрас, наводно, пре избора изјавио да ће ставити кравату ако Грчка постигне споразум о смањењу дуга.

„Желимо да Грчкој заиста пружимо руку, што не значи да ћемо се увек слагати са оним што кажете. Али смо сигурни да ће се Грчка извући из кризе, а када се то догоди, волели бисмо да премијер носи италијанску кравату“, рекао је Ренци, изазивајући смех међу члановима грчке делегације.

Није, међутим, само одсуство кравате све што „боде очи“ када су Грци у питању – наиме, многи су се зачудили када се приликом свечане заклетве нове владе прошле недеље Зое Константинопулу, предложена председница парламента, појавила у набраним ружичастим панталонама и канаринско-жутом капуту.

Ипак, далеко најупечатљивији лидер у модним иновацијама је нови грчки министар финансија Јанис Варуфакис, оцењује америчка агенција.

Овај 53-годишњи блогер оштрог језика, кога неки сматрају и арогантним, у Грчкој је достигао статус који се може мерити са популарношћу рок звезде, како због свог лежерног облачења, тако и због, у почетку, конфронтационог тона према грчким кредиторима.

Варуфакис на састанке одлази мотором, са ранцем на леђима, никада не носи кравату, никада не увлачи кошуљу у панталоне и често носи подигнут оковратник.

Са страним званичницима се поздравља са једном руком у џепу, а често се може видети у једном од, вероватно, најкоментарисанијих капута које је икада носио један грчки политичар.

Његов долазак у Лондон у понедељак био је испраћен „кишом“ коментара, како позитивних тако и негативних, када је прошетао Даунинг стритом у узаним црним панталонама, црном зимском капуту до колена и полураскопчаној светоплавој кошуљи.

Варуфакисов изглед поздрављају многи Грци, који га величају због тога што им је вратио оно што сматрају изгубљеним осећајем достојанства, а на страници његових фанова на Фејсбуку током викенда је освануло више од 46.000 „лајкова“.

Ни Италијани нису остали равнодушни на његов стил облачења, те је тако водећи дневник „Ла Република“ ставио наслов „Атински стил“ поред фотографије Варуфакиса у Лондону.

„То много говори о жељи Грчке да не поштује никакве конвенционалности“, прокоментарисао је овај лист.

Немачки званичници су, пак, саопштили да за посетиоце не постоји „дрес код“ и да грчки министар финансија ноншалантног одевног стила може да дође у Берлин ове недеље одевен како год жели, под условом да јасно изнесе планове своје владе, пренео је Ројтерс.

Ostavi poruku