У Брежђу сахрањен Светозар Филиповић (91), чији су исповест „Новости“ протеклих дана објавиле у три наставка.

НА месном гробљу у Брежђу сахрањен је Светозар Филиповић (91), последњи војник Драгољуба Драже Михаиловића, који је Равногорском покрету приступио маја 1941. године. Његовом испраћају, уз чланове породице, присуствовало је неколико стотина пријатеља, поштовалаца Равногорског покрета, људи који су дошли из свих крајева Србије.

Сахрањен је у морнаричкој униформи, јер је био подофицир Краљевске морнарице. Није било војних и државних почасти.

Последњи Дражин војник минулог викенда у три наставка у „Вечерњим новостима“ сведочио је о рату у Србији, четницима и партизанима и о свом тегобном животу. Наша репортерска екипа посетила га је у његовом дому на Богојављење, 19. јануара.

Ноћ пре него што је преминуо, кажу, читао је на страницама нашег листа своје сведочење „Енглези од Драже тражили руднике“. После прочитаног текста, био је задовољан. Заспао је и није се пробудио.

Светозар Филиповић рођен је, од оца Божидара и мајке Десанке, у Брежђу. После ниже гимназије обрео се у Кумбору у Нижој поморској академији, где га је задесио Априлски рат. Као кадет војске у капитулацији, вратио се кући и већ 15. маја, чувши да на Сувобору има Краљевске војске која неће да се преда, нашао се код Драже као његов 27. војник.

Учествовао је у првим борбама четника и партизана против Немаца код Горњег Милановца, познавао је Жикицу Јовановића Шпанца и посећивао мајоре Александра Мишића (сина славног војводе) и Ивана Фрегла, који су имали штаб у Струганику, а био је сведок успостављања прве радио-везе четника са Енглезима. У време Тита и непосредно после његове ере хапшен је 16 пута.

Ostavi poruku