Насловна Република Српска Шесточланa породицa Перић зимује у шупи са болесном дјецом

Шесточланa породицa Перић зимује у шупи са болесном дјецом

0

У шупи пуној влаге уточиште је пронашла шесточлана породица Жељка и Дијане Перић, који имају двоје дјеце са посебним потребама.

Хладне дане, у условима недостојним човјека, проводе у насељу Брезик Ламинци код Градишке. Осим што је влага захватила зидове, са сваком јачом кишом у трошну шупу пробију вода и фекалије, а објекат је тешко загријати и када није превише ниска температура.

Породици, чији су чланови и двије баке, кров је пријеко потребан. Поред шупе налази се новоизграђена кућа, у коју не могу да преселе јер нема купатило, а ни струја није спроведена. Перићи нису у могућности да зараде за завршетак радова. Мајка мора непрестано да води рачуна о дјеци, а отац никако да добије посао. Деветогодишњи Гојко има церебралну парализу, а десетогодишња Анђела, која је такође дијете са посебним потребама, сваки дан путује у Бањалуку у центар „Заштити ме“.

– Дјецу сваки дан водим у Бањалуку, а Гојка и за Београд због терапија. Уз њих морам бити 24 часа, јер ни минут не могу сами – испричала је мајка Дијана и навела да јој је највећа брига здравље дјеце, које је додатно нарушено лошим условима живота.

Најважније је, причају Перићи, да нису гладни, али би вољели да обезбиједе грађевински материјал да би опремили купатило и прикључили струју.

– Двије пензије и накнада за туђу његу и помоћ наши су једини стални приходи. То нам је довољно само за лијекове и основне животне потребе. Кућу сами не можемо да опремимо – испричала је бака Ружица.

Жељко није запослен, иако има двије квалификације – саобраћајни техничар и столар. Иако не бира шта ће радити, посла нема.

– Гдје год да тражим обећају да ће ме звати и ништа. Чекаш од данас до сутра, дани пролазе, посла нема. Радим тако понекад на дневницу, али кад дође зима нема посла – казао је Жељко, чија је највећа жеља да обезбиједи нешто грађевинског материјала да би дјецу склонио из шупе.

Помоћ комшија

Током изградње куће Перићима су помогле комшије. Они кажу да су и сада спремни да бесплатно раде и оспособе кућу за усељење, само када би имали грађевински материјал.

– Ако буде обезбијеђен материјал за купатило, спремни смо сви да помогнемо да га опремимо, јер смо претежно мајстори и једни другима идемо на акције – казао је један од комшија.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version