Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe, u čemu je i sam učestvovao, „odrađen“ dug prema žrtvama.

Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe prije nego što je postao predsjednik, za Novu TV je kazao da je „dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima“.

„Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumijevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao ljestvicu za genocid jako visoko“, ocijenio je on.

Hrvatski predsjednik smatra da su „neki od najstrašnijih zločina ispali iz računice, jer je Sud procijenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992“.

Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti „Oluje“.

„Cijena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima“, mišljenja je Josipović.

Po njemu, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu namjeru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst.

„Mi smo razvili teoriju mozaika, gdje smo pokušali da dokažemo da su svi događaji bili dio jedinstvene namjere da se počini genocid. Bili smo svjesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti vjerovatna“, rekao je on, ocijenivši i da hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogriješio.

On smatra i da reperkusije ove presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne mijenja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Komentarišući dalje odnose sa Srbijom, Josipović je procijenio da će sada, vjerovatno, biti podignute strasti u medijima, komentari nezadovoljstva i zadovoljstva presudom.

„Nijedna garnitura ne može odustati od traženja nestalih, a s druge strane postoji i odgovornost svih država da procesuiraju ratne zločine“, zaključio je Josipović.

Ostavi poruku