Međunarodni sud pravde u Hagu danas bi trebalo da objavi presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na području Hrvatske od 1991. godine i 1995. godine.

Očekuje se da će sud prvo izreći odluku povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije, koja je podnesena 1999. godine, a potom i povodom protivtužbe Srbije protiv Hrvatske iz 2009. godine. Iz Ministarstva pravde Srbije najavljeno je da će izricanju presude pred sudom u Hagu prisustvovati ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Srbija je od Međunarodnog suda pravde zatražila da operaciju „Oluja“, koju su izvršile oružane snage Hrvatske, proglasi za genocid nad sprskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

Odluke Međunarodnog suda pravde su obavezujuće za sve članice UN.

Odluka, koju donosi 17 sudija, i to 15 stalnih i po jedan iz Hrvatske i Srbije, izriče se javno i objavljuje na engleskom i francuskom jeziku.

Šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Saša Obradović izjavio je juče da očekuje da taj sud odbaci hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

„Pravni tim koji je zastupao Srbiju u ovom sporu očekuje, što je za nas najvažnije, da hrvatska tužba bude odbijena ili, štaviše, da bude odbačena u delu koji se odnosi na 1991. godinu“, rekao je Obradović.

Ostavi poruku