Зоран Заев каже да је сада све могуће и не искључује могућност и „црних сценарија“ у наредном периоду када, како каже, СДСМ почне да објављује доказе или, чак, и пре тога што ће се, како каже, догодити врло брзо.

„Кад су се дрзнули то да ураде, могуће је моје хапшење, хапшење других чланова опозиције али и на то смо спремни. Они не могу да ухапсе све чланове опозиције и све оне који подржавају опозицију, грађане“, рекао је Заев.

„Једно је јасно… То не може нико да спречи. То мора наша македонска јавност да зна и то ћемо поделити са нашим грађанима ових дана“, рекао је Заев у телефонској изјави за Танјуг.

Рекао је да је оптуживање целе опозиције могуће само у диктаторским режимима и додао да најава премијера Николе Груевског да следи судски процес, а да још нема ни оптужнице, значи да је македонско правосуђе под контролом власти.

„То је класичан доказ да правосуђе у Македонији није независно, односно да је под комплетном контролом власти“, рекао је Заев и додао да све ипак зависи од истражног поступка.

Потврдио је да је документацију која премијера Николу Груевског и неколицину сарадника оптужује за корупцију добио од македонске „тајне службе“ истакавши да је реч о људима који више нису могли да гледају како се уништава држава.

„Охрабрили су се и доставили су нам доказе зато што верују нама, али не и правосудном шитему. Надам се да ће наша будућност после овога бити враћање слободе и демократије у Македонији и враћање европских вредности за све грађане, да се ово што је сада на делу више никада не понови“, рекао је Заев.

Сусрети са представницима ЕУ

Потврдио је и да је поводом најновијих догађања већ имао сусрете са представницима ЕУ, те да је из Берлина добио поруку да најновији догађаји у Македонији уништавају демократску опозицију.

„Данас сам имао сусрет са представником ЕУ у Македонији Аивом Оравом кога сам упознао са свим детаљима. Очекујемо њихове реакције које би требало да буду правовремене“, рекао је Заев.

„То је врло важно, зато што рачунамо на наше пријатеље из ЕУ. Овде се ради о будућности наше земље, која је чланица Уједињених Нација, која је земља кандидат за чланство у ЕУ, и морају да реагују сагласно ономе што они сматрају да је коректно. То желимо. Опозиција има своје обавезе. Да буде главни коректив власти, и да уради оно што је у складу са Уставом и законом наше земље. Ми ћемо вратити слободу и демократију у Македонији. Само желимо принципијелан приступ наших пријатеља у суседству, ЕУ и САД“, рекао је лидер СДСМ-а.

Заев, међутим, није могао да коментарише реакције Русије која је позвала на дијалог и указала на опасност од могуће ескалације етничких сукоба у Македонији.

„Не могу да коментаришем то јер се по први пут огласило Министарство спољних послова Русије. Није ми познато зашто се то први пут дешава у овом тренутку. Ми тако нешто нисмо тражили и зато не могу да коментаришем“, рекао је Заев који после свега очекује да у Макодинији буду спроведени ванредни избори који ће дати легитимитет новој влади и нормализовати стање у земљи.

Ostavi poruku